FONTOS Éles fordulattal kezdtek el visszatérni a lakásárak a normalitás talajára
elhízás súly fogyókúra edzőterem forrás getty stock
Gazdaság

Felejtsd el az edzőtermet és a fogyókúrát, itt a gyógyszer, amitől egy csapásra lefogysz

Árgyelán Ágnes
Csodagyógyszerként emlegetnek világszerte egy elhízás elleni készítményt, a klinikai vizsgálatok szerint már egyetlen adag 15%-os testsúlyvesztést eredményez. Mindez szép és jó, csakhogy a gyártó is elismeri: ha valaki leáll a gyógyszerrel, hamar visszaszedi a leadott felesleget, sőt, akár még többet is. Úgy tűnik, nemcsak egy egész életre függővé tesz, de meg is kérik az árát.

Viszik, mint a cukrot

Egyre többen emlegetik világszerte egyfajta csodagyógyszernek az elhízás elleni harcban a Wegovyt, ezt részben a klinikai vizsgálatok is alátámasztják, mivel 15%-os testsúlycsökkenést mértek, már egyetlen adag beadása után. Hollywoodi hírességek, közösségi média influenszerek, sőt, állítólag még Elon Musk is használta a toll alakú injekciókat, hogy megszabaduljon a nem kívánt kilóktól.

A Wegovy gyakorlatilag hiánycikk a polcokon azóta, hogy 2021. júniusában megkapta az amerikai FDA engedélyét a "krónikus testsúly kezelésére". A nagy kereslet miatt a Novo Nordisk gyártónak növelnie kellett a Wegovy gyártását, és mindez azt is eredményezi, hogy későbbre csúszhat a gyógyszer bevezetése Európa nagy részén.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nem csodagyógyszer

Azt viszont, hogy nincs egyetlen csodagyógyszer az elhízásra, a CNBC cikke is bizonyítja, amelyben arról írnak, hogy az Ozempic vagy Wegovy gyógyszereket szedő betegek a gyógyszerek szedésének abbahagyása után ismét felszedik a kilókat.

Karin Conde-Knape, a Novo Nordisk globális gyógyszerkutatásért felelős vezető alelnöke a CNBC-nek adott interjúban beszélt arról, hogy a Wegovy abbahagyása utáni súlygyarapodás mértéke egyénenként változik. A Novo Nordisk egyébként mindkét vényköteles gyógyszert gyártja.

Szerinte a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy

a legtöbben az elhízás elleni gyógyszer abbahagyását követő öt éven belül visszanyerik testsúlyuknak nagy részét, két-három év elteltével súlyuknak nagyjából 50%-át. Sőt, néhányan az elhízás elleni gyógyszer abbahagyása után még többet hízhatnak, mint amennyit eredetileg fogytak

- tette hozzá. A tanulmányok hasonló módon mutattak ki súlygyarapodást azoknál az embereknél, akik abbahagyták az Ozempic szedését.

Hogyan működik és milyen mellékhatásai lehetnek?

A jelentős súlyvesztés okát a gyógyszerek hatásában kell keresni, ugyanis a bélben termelődő GLP-1 nevű hormont utánozzák, amely jelzi az agynak, ha valaki jóllakott. Sőt, ezek a gyógyszerek azt is képesek szabályozni, hogy az emberek milyen típusú étel után sóvárogjanak.

A Wegovyt heti egy injekció formájában adják be, és amellett, hogy befolyásolja az agyba érkező éhségjeleket, lelassítja a gyomor kiürülésének sebességét, így hosszabb ideig érzik jóllakottnak magukat tőle a páciensek.

A tanulmányok szerint azonban az embereknek valószínűleg egész életükben szedniük kell a gyógyszereket, hogy megtartsák a súlyukat.

elhízás 1

Az FDA közzétette a Wegovy leggyakoribb ismert mellékhatásait is, amikor 2021-ben jóváhagyta a használatát. Ez alapján

a leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a hányinger, hasmenés, hányás, székrekedés, hasi (gyomor-) fájdalom, fejfájás, fáradtság, emésztési zavar, szédülés, haspuffadás, alacsony vércukorszint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél, bélfertőzés és (egyfajta emésztési rendellenesség.

Mindezeken felül nem szabad elmenni a pajzsmirigy daganatának lehetséges kockázata mellett sem. A Wegovy nem alkalmazható olyan betegeknél, akiknél a kórtörténetben vagy a családban előfordult medulláris pajzsmirigyrák, vagy akik a 2-es típusú endokrin neoplázia multiplex szindróma (MEN 2) nevű ritka betegségben szenvednek. 

A WHO is megszólalt

Arra a WHO is figyelmeztet, hogy a Wegovy és hasonló gyógyszerek nem jelentenek csodafegyvert az elhízás elleni harcban, és a globális elhízási arány gyors növekedésének kezelésében. Francesco Branca, a WHO táplálkozási és élelmiszerbiztonsági igazgatója a Reutersnek beszélt arról, hogy a WHO megbízta a Milánóban működő Mario Negri Gyógyszerkutató Intézetet, hogy értékelje a gyermekek és serdülők számára készült összes gyógyszer használatának bizonyítékait - a régebbi lehetőségektől, mint a GSK Xenical, az újabb, hatékonyabb kezelésekig, mint a Wegovy és az Eli Lilly Mounjaro gyógyszere.

Branca szerint az elhízás kezelésében továbbra is kulcsfontosságúak az olyan egyéb tevékenységek, mint a diéta és a testmozgás. A WHO legfrissebb adatai szerint az 1975-ös 4%-ról 2016-ra valamivel több mint 18%-ra emelkedett az elhízott vagy túlsúlyos 5-19 éves gyermekek és serdülők aránya, ami ma már több mint 340 millió embert jelent.

elhízás fiú lány forrás obesity atlas
Forrás: World Obesity Atlas 2023

Sajnos az elhízott magyarok aránya sem mutat túl sok jót a jövőre nézve, a World Obesity Atlas 2023 gyűjtése szerint

2035-re nagyon magas, 35% lesz az elhízott magyarok aránya a népességen belül. Siralmas adat is, hogy 2020-2035 között a magyar gyermekek elhízási üteme évente átlagosan 4,2 százalékpont, ami nagyon magas érték világviszonylatban.

elhízás 3
Forrás: World Obesity Atlas 2023

Más gyártók is hasznot húznának a Wegovy sikeréből

Hatásos vagy sem, a Wegovy iránti kereslet már olyan méreteket öltött, hogy a már létező kezelésekkel rendelkező gyógyszergyártók azt remélik, hogy az ebből eredő kereslet fellendíti a régebbi, kevésbé hatékony, de olcsóbb gyógyszereik iránti keresletet is. A Reuters cikke szerint a biztosítók és egyes nemzeti kormányok is visszariadtak a Wegovy árától, amely

havi szinten 1000 dollár felett van az amerikai piacon (a listaára 1350 dollár).

A Vivus és a Currax Pharmaceuticals megoldásai már körülbelül egy évtizede vannak az amerikai piacon és jóval olcsóbbak is, azonban az alacsonyabb hatékonyság és a mellékhatások továbbra is hátráltathatják esetükben a kereslet fellendülését.

A Vivus a következő hónapokban tervezi bevezetni az Európában Qsiva, az Egyesült Államokban Qysmia néven forgalmazott tablettáját Svédországban, Norvégiában, Dániában, Finnországban és Izlandon. Az említett országok mellett az Egyesült Államokban, Lengyelországban és Dél-Koreában már rendelkezik hatósági jóváhagyással.

A Qsivát 2013-ban az Európai Gyógyszerügynökség elutasította a biztonsági félelmek miatt. A gyógyszer instabil szívbetegségben szenvedőknek nem ajánlott, és hangulatzavarokat és szemproblémákat okozhat, mindezek mellett viszont mintegy 11%-os súlycsökkenéshez vezet, és az új gyógyszercsoporttól eltérő módon működik.

A Vivus mellett más gyártók is sorban állnak: az Eli Lilly valószínűleg a következő lesz, amely még az idén piacra dobja a Wegovyhoz hasonló GLP-1 gyógyszerét, majd a Pfizer és mások következhetnek.

Az elhízási szakértők szerint a régebbi gyógyszereknek a problémáik ellenére is van szerepük, nem utolsósorban azért, mert havi több száz, nem pedig több ezer dollárba kerülnek.

Címlapkép: Getty Images

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Családtámogatás