Előfizetői tartalom

Lesz olyan szakma, ahová nem jöhetnek be Magyarországra külföldi vendégmunkások

Évek óta rendkívül feszes a munkaerőpiac, vannak olyan régiók, ahol 1%-hoz közeli a munkanélküliségi ráta, viszont a beruházások megvalósításához, az új külföldi befektetések elnyeréséhez rendelkezésre kell állnia az új munkaerőnek, amit viszont csak a magyar dolgozók tartalékaiból már nem lehet kielégíteni - foglalta össze a jelenlegi piaci helyzetet és a főbb kihívást Czomba Sándor egy keddi háttérbeszélgetésen. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint ezért van szükség a külföldi vendégmunkások szabályozott bevonására, és ezt a célt szolgálja a minisztérium által beterjesztett új törvényjavaslat. Érdeklődésünkre, hogy a következő években hány tízezer külföldi dolgozó érkezhet Magyarországra harmadik országokból, pontos számot nem mondott, viszont egy viszonylag releváns sávot meg lehet határozni.

Egy héttel ezelőtt egy új törvényjavaslat került a parlament elé, "A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról" címmel. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium indoklása szerint "a kormány elkötelezett a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése mellett. Annak érdekében, hogy a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása átlátható szabályozási keretek között valósuljon meg, a hatályos foglalkoztatási szabályok és kedvezmények figyelembevételével olyan jogszabályi környezet kialakítására van szükség, amely a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni".

Czomba Sándor egy keddig háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy bár nem tűnik hosszúnak a törvénytervezet, hatását tekintve fontos szabályokról beszélünk. Jelenleg külön törvényi előírások vonatkoznak a 3. országbeli munkavállalók magyarországi alkalmazására, de a minisztériumban úgy látják, hogy mivel a következő években jelentős külföldi beruházások érkeznek az országba, jelentős pótlólagos munkaerőre van szükség és ezt részben külföldről oldanánk meg. Ehhez pedig új jogszabályi keretek megalkotására van szükség.

A helyzetről nemrégiben több cikket is közöltünk, jelen állás szerint 81 ezer külföldi munkavállaló dolgozik hivatalosan hazánkban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés