Előfizetői tartalom

"Meg fogunk szabadulni az inflációtól, de ennek súlyos pénzügyi válság lesz az ára"

A Fed kamatemeléseivel pénzügyi válságot okoz, azaz nagyon súlyos ára lesz az infláció felett aratott győzelemnek - mondta L. Randall Wray amerikai közgazdász, a modern monetáris elmélet egyik legismertebb képviselője a Portfolio-nak adott interjúban. Wray szerint a Fednek egyáltalán nem kellett volna kamatot emelnie, sőt, az inflációt kontrolláló gazdaságpolitikát teljes egészében ki kéne venni a "senki által nem választott, a népnek nem felelő" jegybank kezéből. Wray a fiskális politika kompetenciáját növelné, és bár jelenleg a Kongresszusban az éles megosztottság miatt nehezen elképzelhető a közös gazdaságpolitikai gondolkodás, a közgazdász szerint a Kongresszus mégis hatékonyabban tudna fellépni az infláció ellen, mint a Fed. Wray-jel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján beszélgettünk, amelyen vendégelőadóként szerepelt. Az interjúban szóba kerültek még a bankcsődök, a dollár globális státuszát fenyegető kihívások és az adósságplafonnal kapcsolatos vita is.

Portfoilio: A koronavírus-válság alatt a korábbinál nem látott mértékű mennyiségi lazításba kezdtek a jegybankok. A friss tapasztalatok alapján igazoltnak látja a modern monetáris elmélet (MMT) alapvető állításait? L. Randall Wray: Már a 2008-as globális pénzügyi válság után kipróbáltuk a mennyiségi lazítást, a jegybankok az Egyesült Államokban, Európában, az Egyesült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés