infláció forint
Gazdaság

Magyarországról üzent a neves közgazdász: van egy egyszerű megoldás az infláció elleni harcra

Portfolio
Az a baj a mai világgal, hogy a legtöbben a jegybankoktól várják a megoldást az infláció elleni harchoz, pedig sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás is létezik: a termelékenység növelése. Éppen ezért az a társadalom fog majd a jövőben a legellenállóbb lenni az inflációval szemben, ahol nő a népesség – mondta el Manoj Pradhan, a Talking Heads Macroeconomics makrogazdasági kutatócég alapítója és vezető közgazdásza az MBH Private Banking mai eseményén. Szó esett a mesterséges intelligencia hatásáról is, Kozák Ákos szociológus-jövőkutató szerint a világnak először a társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségekkel kellene leszámolnia, mielőtt nagyon belemegy az AI-ba, Pradhan szerint viszont engedni kell, hogy az AI minél több munkahelyet átvegyen, és azt is elárulta, miért.

Manoj Pradhan, a Talking Heads Macroeconomics makrogazdasági kutatócég alapítója és vezető közgazdásza a mostani inflációs folyamatok kapcsán kifejtette: az inflációnak nagyobb köze a pénzkínálathoz, mint ahhoz, mit csinálnak a jegybankok. Minden fogyasztás növeli az inflációt, főleg úgy, hogy vannak olyan résztvevői a társadalomnak, akik fogyasztanak, de nem járulnak hozzá a termeléshez. Ahogy azt kiemelte, a társadalmi változások, az elöregedő társadalom miatt számos országban az lesz a felállás, hogy több lesz a munkaerőpiacon kívüliek létszáma, így kérdés, mi fogja tudni majd az ő fogyasztásukat és ezzel a megugró inflációt ellensúlyozni a jövőben.

Probléma van a jegybankok hozzáállásával is, mivel ők úgy tekintenek az infláció elleni harcra, mint egy egyszeri dologra, azonban úgy tűnik, azzal nem számolnak, hogy mindeközben a munkaerőpiacon is vannak problémák, amelyeket, ha nem oldunk meg, az infláció hamar felüti ismét a fejét a világban.

Kozák Ákos szociológus-jövőkutató, az Egyensúly Intézet Üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és társalapítója kitért arra, hogy 2050-re a magyar népesség 8,3 millió főre zsugorodik az előrejelzések szerint, és ez ellen a következő évtizedekben nem nagyon van ellenszer vagy megoldás. Mindeközben a magyar társadalom is folyamatosan öregszik, jelenleg 840 ezren vannak azok, akik 75 év felettiek, 2040-re a számuk 1,2 millió főre növekszik, 2060-ra pedig elérik az 1,6 millió főt.

Manoj Pradhan szerint az öregedő társadalommal az a baj, hogy az idősebb emberek egyre nagyobb figyelmet követelnek, ez pedig a munkaképes korúakra nagy nyomást helyez majd, ahogy megyünk előre az időben.

Az idősek ápolása miatt sokan kieshetnek a munkaerőpiacról, ami inflációgerjesztő hatású lehet.

Mindezekből kifolyólag szerinte igenis lépéseket kell tenni a technológiai fejlesztések előmozdítása érdekében,

igenis meg kell engedni, hogy annyi munkahelyet vegyenek át a robotok és az automatizáció, amennyit csak lehet, mert így felszabadul a produktivitás, ami pedig kontroll alatt tarthatja az inflációt.

Egy másik téma kapcsán Kozák Ákos kifejtette, hogy a magyar kkv-k digitalizációs fejlettsége szomorú képet fest, ezen a területen mindenképp van még hova fejlődni. Tart attól, hogy az AI elterjedése a fejlett világban tovább növeli majd a társadalmi egyenlőtlenségeket. Így szerinte mielőtt nagyon belemerülne a világ és az emberiség az AI-ban, először az egyenlőtlenségeket kellene megoldani.

Manoj Pradhan arra az érdekességre hívta fel a figyelmet, hogy az automatizáció hatására az elmúlt évtizedekben az emberek fizikai erőnléte mérhetően csökkent, hiszen sokkal jobban függünk ma már a gépektől, ha nehezebb dolgok emeléséről van szó. Hasonlót ér el a digitalizáció is, ennek az agyi kapacitásra és teljesítményre van láthatóan negatív hatása. Kérdés tehát szerinte, hogy

mennyit adunk fel a jövőbeni képességeinkből akkor, amikor rábízzuk magunkat a mesterséges intelligenciára?

Az a társadalom, amely eredményesebben tudja növelni a népességét, jobb pozícióban lesz az infláció elleni harcban. A kulcs a produktivitás növelése

– mondta el Manoj Pradhan közgazdász.

Végezetül beszélt arról is, hogy szerinte nagy hiba volt a kormányok részéről Európa-szerte, hogy a társadalom egészére nézve vezették be a különféle energia- és élelmiszerár-sapkákat, és nem csak arra korlátozták, aki valóban rászorult, mivel így a jobb helyzetben lévő háztartásoknak több pénze maradt a zsebében, ez az extra fogyasztás pedig megint csak gerjesztette az inflációt a térségben.

Címlapkép: Getty Images

Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Ukrajna Gabona Haboru Export Importtilalom
olaf scholz g7 globális minimumadó
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
európai unió, európai bizottság, eu, brüsszel