Előfizetői tartalom

Megtudtuk: a zuhanó gázár miatt már nem fáj annyira a rezsicsökkentés a kormánynak, de azért van két bökkenő

A Portfolio információi szerint az idei évi költségvetést 110 euró/MWh-s átlagos tőzsdei gázár mellett tervezte a kormány tavaly év végén, így az, hogy januártól tegnapig csak 48 eurós az idei átlagár és kedvezőek a kilátások is, jelentős költségvetési mozgásteret nyithat meg a rezsivédelmi alapban az év további részében. Ez durva becsléseink szerint akár 450-750 milliárd forintos is lehet, ami miatt akár dörzsölhetné is a tenyerét a kormány, de azt is megtudtuk piaci forrásokból, hogy az idén negyedik negyedévi távfűtéshez szükséges gázt 65-70 euró körüli áron már lefedezte a kormány, a jövő év első negyedévit pedig 50 euró körül, azaz a mostanra 30 euró alá szakadt gázárnál magasabb áron fixálta a beszerzést, ez pedig szűkíti valamelyest az említett költségvetési mozgásteret. Az viszont akár teljesen el is viheti ezt a mozgásteret, hogy komoly elcsúszás látszik az idei büdzsében, így a gázár zuhanása miatti öröm csak látszólagos.

Hetek, sőt hónapok óta folyamatos zuhanást mutat a gázár a legfontosabb európai gáztőzsdén, a TTF-en: tegnapra már 28 euró/MWh-ra szakadt a jegyzés a legközelebbi havi határidős kontraktusban, ami új kétéves mélypontot jelent. Január 1-től tegnapig az átlagár 48 euró, ami kevesebb, mint fele annak a 110 eurós átlagárnak, mint amivel információink szerint tavaly december közepe körül - az éppen felugró gázár mellett - az egész idei évre számolt a kormány az akkor átgyúrt 2023-as költségvetéshez.

A gázár folyamatos szakadása azért fontos jelenség, mert a legközelebbi havi határidős TTF jegyzéshez igazodik a hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási szerződés alapján fizetendő ár, az pedig a rezsivédelemre költött összegeket befolyásolja. A 4,5 milliárd köbméteres éves szerződésből tavaly durván 3,5 milliárd köbmétert használt fel az állam az egyetemes (rezsivédett) lakossági gázszolgáltatásban, idén pedig a kedvező tél és a fogyasztás visszafogás mellett ez becslésünk szerint 2,9 milliárd köbméter körül lehet majd. Így tehát továbbra is jelentős gázvolument érint közvetlenül a TTF áresése.

lakossagi gazfelhasznalas230524

Ahogy említettük: a TTF áresése miatt sokkal kisebb lehet idén a lakossági gázpiaci rezsivédelemhez szükséges pénz. Ennek a háttere az, hogy a 2023-as büdzsében a teljes 2579 milliárdos rezsivédelmi alapból közvetlenül a lakossági rezsivédelemre 1458 milliárdot tervezett kifizetni a kormány, de ha a 110 euró/MWh-ra (kb. 470 forint/köbméterre) tervezettnél jóval alacsonyabb lesz a beszerzendő gáz éves átlagára, akkor az állami MVM-nél kisebb teher csapódik le a rezsiszolgáltatásban, amit a költségvetésnek ellentételeznie kell.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés