Előfizetői tartalom

Megvan a kormány 2024-es terveinek legnagyobb nyertese

Csiki Gergely
A kormány azt vállalta, hogy ritkán látott mértékben féken tartja a költségvetés kiadásait jövőre, ám vannak olyan területek, amelyek elsőbbséget élveznek és ennek megfelelően a kormány ezekhez a célokhoz látványosan több forrást rendel, mint 2023-ban tervezte. Ezek közül is kiemelkedik a honvédelmi kiadások ügye, a Honvédelmi Alap keretösszege például 55%-kal emelkedik. Emiatt talán ezt a területet lehet a jövő évi költségvetés legnagyobb nyertesének tekinteni. Nem véletlen, hogy ezen tétel mellett összességében mérsékelt kiadásnövekedést tervezett be a kormány a 2024-es költségvetésbe, ugyanis vannak olyan - a kormány ráhatásától független - költségtételek, amelyek egész egyszerűen kiszívják a büdzséből a mozgásteret: ilyen a kamatkiadások hatalmas növekedése, de a rezsicsökkentés is nagyon sokba kerül még mindig.

Kiadások: nagyon fogja a gyeplőt a kormány Varga Mihály pénzügyminiszter kedden délelőtt benyújtotta a parlamentnek a 2024-es költségvetést. A sajtótájékoztatóról és a tárcavezető főbb bejelentéseiről ebben a cikkünkben számoltunk be, és a büdzsé első gyorsértékelését ebben az elemzésünkben végeztük el. Ezúttal a 242 oldalas törvényjavaslat és annak 67 oldalas...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái