FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
 
Előfizetői tartalom

Így ragadt recesszióban a magyar gazdaság

Portfolio
Idén az első negyedévben tovább zsugorodott a gazdaág: az előző negyedévhez képest 0,3%-kal csökkent a teljesítmény, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 1,1 százalékkal volt kisebb a GDP. A friss adatok csaknem megegyeznek az előzetesen közölt számokkal, a különbség annyi, hogy az előzetes jelentésben szereplő 0,2%-os negyedéves visszaesést kicsit még lejjebb húzta mai jelentésben a KSH.

A 0,3%-os csökkenés nem is mondható nagy annak fényében, hogy a havi részadatok alapján akár ennél nagyobb GDP-visszaesést is el lehetett képzelni. Ugyanakkor mivel az előző két negyedév adatát (szezonális átrendeződés miatt) lefelé módosította a KSH, valójában összességében a gazdasági teljesítmény megfelelt a várakozásoknak. A magyar gazdaság gyengélkedését több tényező együttes hatása okozza. Az energiaárak drasztikus emelkedése költségnövekedést okoz és jövedelmet szív ki a gazdaságból, a költségvetés választások utáni kiigazító lépései leültetik a beruházásokat és szűkítik a keresletet, az infláció elszállása elégeti a jövedelmek reálértékét, a magas kamatok pedig tovább hűtik a gazdaságot.

Az előzetes adatközléskor csak annyit lehetett tudni a GDP-változás szerkezetéről, hogy

  • a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá,
  • a visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye,
  • a szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet.

A GDP szintjének alakulását jól mutatja az alábbi ábra. A magyar gazdaság harmadik negyedéve van recesszióban, a teljesítmény enyhén, de folyamatosan csökken.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés