Előfizetői tartalom

Szinte senki nem érzi jobban a recessziót, mint a magyarok – Nem hiszünk a „háborús inflációban”

Magyarországnál csak Dél-Koreában érzik jobban az emberek a recessziót – derül ki az Ipsos friss felméréséből. A kutatás szerint a magyarok elhúzódó inflációra számítanak, ugyanakkor nem hisznek abban, hogy ez az orosz-ukrán háborúnak köszönhető elsősorban.

A Magyarországon megkérdezett emberek 78 százaléka érzi úgy, hogy a gazdaság recesszióban van, ennél magasabb arányt, 79 százalékot csak Dél-Koreában mértek az Ipsos szakemberei friss Global Inflation Monitor kiadványuk készítésekor. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Törökország áll, ahol messze a legmagasabb, 40 százalék feletti az infláció a három ország közül. A felmérés szerint a legkevésbé Hollandiában és Ausztráliában érzik az emberek a recessziót.

ipsos230526egy

A felmérés elsősorban az inflációra fókuszált, a résztvevőket arról is megkérdezték, hogy a következő hat hónapban várakozásaik szerint hogyan alakul majd a családi kiadásuk az egyes termékcsoportokban. A magyarok 77 százaléka számít arra, hogy az egyéb háztartási cikkekre többet költenek majd, de majdnem ugyanekkora arány, 76 százalék számít az élelmiszerárak további emelkedésére. Hetven százalék felett van azok aránya is, akik a rezsiköltségek emelkedésétől félnek a következő fél évben. Globálisan ugyanez a három termékcsoport van a dobogón, eső helyen az élelmiszerárakkal, melyek emelkedésére 71 százalék számít.

ipsos230526kettő

A felmérés arra is kitért, hogy az emberek szerint mi felelős leginkább a megélhetési költségek emelkedéséért. A magyarok 64 százalékban említették a kormány gazdaságpolitikáját, a második helyen a kamatok magas szintje áll, amit 60 százalék említett, míg a harmadik a világgazdaság állapota 58 százalékkal. Ettől elmaradva, 56 százalékon áll az orosz-ukrán háború és annak következményei, vagyis

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés