Előfizetői tartalom

Megállíthatatlan a hibrid munka terjedése: mindenki nyerhet vele?

Portfolio
A távközlés, a digitális eszközök, platformok további fejlődésével párhuzamosan a hibrid munka a következő években várhatóan tovább fog terjedni – állapítja meg a hagyományos irodai munkát és a távmunkát (home office-t) ötvöző munkavégzési formáról a szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség, az Eurofound friss jelentése, amely a koronavírus-járvány következtében szélesebb körben elterjedt hibrid munkavégzéssel kapcsolatos eddigi európai gyakorlatokat, tapasztalatokat foglalja össze. A rugalmasságra, a távmunkára vonatkozó munkavállalói igényeket kielégítő hibrid munkavégzés a cégek számára is számos előnyt adhat: az irodák felszabaduló helyiségei révén csökkenhetnek a kiadásaik, valamint a fenntarthatóság jegyében azzal is büszkélkedhetnek, hogy a kevesebb ingázás révén még a széndioxid-kibocsátás mértéke is csökken.

A hibrid munkavégzés a koronavírus-járvány idején terjedt el szélesebb körben a home office és a távmunka robbanásszerű térnyerésével. Jelentésében az Eurofound arra tett kísérletet, hogy összefoglalja a hibrid munkával kapcsolatos eddigi európai gyakorlatokat a kérdéskörre vonatkozó friss nemzetközi szakirodalom alapján. A tanulmány emellett az egyes EU-tagállamokra vonatkozó gyakorlati tapasztalatokat is feldolgozta, amiben helyi szakértők (Magyarországról Krokovay Nóra, a Kopint-Tárki elemzője) segítették az uniós ügynökség munkáját.

Gyors változást hozott a Covid

Az Eurofound a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatait idézve kiemeli, hogy a Covid előtti időszakban a globális munkaerő-állomány 7,9 százaléka, mintegy 260 millió ember (köztük önmagukat foglalkoztató vállalkozók) dolgozott folyamatos jelleggel otthon. Közülük pedig 18,8 százalékot tett ki az alkalmazottak aránya a globális átlag adatok szerint, miközben a magas jövedelmű országokban ez a ráta az 55,1 százalékot is elérte.

A Boston Consulting Group által 2020 végén – vagyis a koronavírus-járvány első, lezárásokkal és így a home office robbanásszerű terjedésével kísért időszakában – felvett globális felmérése pedig már azt mutatta, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés