Előfizetői tartalom

Rejtett emelésekkel van tele a 2024-es adócsomag

Szabó Dániel
A jövő évi adótörvényekben számtalan a veszélyhelyzet ideje alatt bevezetett adóemelést emel törvényi erőre a kormány. Vagyis így hosszútávon is velünk maradnak a korábban ideiglenesnek mondott intézkedések. Jogtechnikailag viszont így az Európai Bizottság felé tett vállalások kiskapujára mehet rá a kabinet, hogy különadók helyett a meglévő terhek közé sorolják át ezeket a tételeket. Például velünk marad a megemelt tranzakciós illeték, de a chipsadó bővített termék listája is. Törvényi szintre emelkednek az ekho-s adózás ideiglenes szabályai, de új elemként osztalékadót vetnek ki a bizalmi vagyonkezelőknél, magánalapítványoknál is. A kormány viszont a családi kedvezmények összegeit nem írja át jövőre.

Számos érdekes elem került be a 2024-es adótörvénybe, amelyek megmagyarázhatják a jövő évi büdzsében várt nagyobb bevételeket, illetve segítik azt is, hogy a kormány megfelelhessen az Európai Bizottságnak tett vállalásainak is, nevezetesen annak, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz lehívásához fokozatosan ki kell vezetnie az extraprofitadókat. Brüsszel...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái