Előfizetői tartalom

Tovább enyhülhet a nyomás a magyar vásárlókon, még közelebb kerülhet a kormány nagy céljának teljesülése

Várhatóan májusban tovább csökkent az infláció, a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint 22 százalék körül lehetett a drágulás üteme, ami tavaly november óta a legalacsonyabb érték lenne. A következő időszakban folytatódhat, sőt gyorsulhat a visszaesés, így továbbra is reálisnak tűnik az év végére az egyszámjegyű infláció elérése.

Az infláció nagyban befolyásolhatja a monetáris politika kilátásait is, ezért kihagyhatatlan téma lesz jövő heti Signature Klubunkon. Regisztráljon most!

Tovább eshet az infláció

A korábbi jelképes csökkenés után áprilisban indult meg komolyabban lefelé az infláció, hiszen 25,2 százalékról 24 százalékra csökkent. Ez jórészt bázishatásokra volt visszavezethető, hiszen havi alapon továbbra is 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami - bár lényegesen alacsonyabb a tavaly áprilisi 1,6 százalékos havi drágulásnál - még mindig nem nevezhető kevésnek.

Már korábban is az volt a várakozás, hogy tavasztól erősebb lendületet vehet az infláció csökkenése, ugyanis a háború tavalyi kitörésének időpontjával megugrik a bázis. Nyártól pedig még lendületesebb lehet a csökkenés, hiszen 2022 második felében szállt el komolyabban az infláció.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint májusban 22 százalék környékére eshetett az éves infláció,a KSH csütörtök reggel közli a friss adatot. Az előrejelzések 22-22,7 százalék között szóródnak, azok mediánja pedig 22,2 százalék a szakemberek véleménye alapján.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés