Előfizetői tartalom

Könyörtelenül jönni fog az egyik koronavírushullám a másik után

El kell kezdeni a nehezen megszerzett tanulságokat beépíteni a járványvédekezésbe - vallja Oroszi Beatrix epidemiológus. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója szerint azzal is kiemelten foglalkoznia kell a járványügynek, hogy miért volt ekkora elutasítottsága a Covid ellen hatásos vakcináknak Magyarországon. Ennek érdekében vissza kellene nyerni az emberek bizalmát. A szakemberrel beszélgettünk az őszi járványszezon hátteréről, az egyéni védekezés lehetőségeiről és fontosságáról, a változó járványügyi adatgyűjtésről, és a vakcinák mellékhatásairól is. Elmondása szerint a legrosszabb, amit egy ország most tehet, hogy hátradől, és úgy tesz, mintha a COVID-19 elvonult volna, a fenyegetés ugyanis nem múlt el. Már csak azért sem árt az óvatosság, mert meglátása szerint nem tudjuk, hogy ez az átmeneti idő, amiben most vagyunk, a járványügyi helyzet stabilizálódása felé vezető út, vagy jöhet még olyan új variáns, amelyik súlyosabb megbetegedést okoz. Éppen ezért is annak a reményének adott hangot, hogy az őszi szezonra Magyarországnak is lesz új oltási ajánlása, jelenleg ugyanis nincs ilyen.

Ha kutatóként tanulságokat kellene levonnia a Covid-járványból, illetve annak nemzetközi és hazai kezeléséből, mik lennének ezek? Egyáltalán tanultunk-e a globális pandémiából?

Kutatóként főleg a tudományos munkával járultunk hozzá a pandémiás helyzet kezeléséhez és a felkészüléshez. Egyrészt elemeztük, modelleztük és értékeltük a járvány terjedését, másrészt a nemzetközi szakirodalom eredményeit dolgoztuk fel. Nemzetközi szinten is az a következtetés, hogy a tudományos kutatások széttöredezettek voltak a járvány kitörése előtt is és alatt is, sokszor egyéni kezdeményezések révén valósultak meg, és nem mindig tudták megfelelően szolgálni a politikai döntéshozatalt. Ezért is jött létre uniós finanszírozással a „Be-Ready” projekt, amelyet egy nemzetközi konzorcium valósít meg 15 európai ország összesen 24 partnerintézménye részvételével. Magyarországról Röst Gergely szegedi matematikussal ketten veszünk részt ebben.

Milyen gyakorlati munkát végeznek egy ilyen nemzetközi együttműködésben a szereplők?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés