Előfizetői tartalom

Hamarosan megnyithatja új gyáregységét Kecskeméten a Hilti

A Hilti Szerszám Kft. az egyik első külföldi cégként még közvetlenül a rendszerváltást megelőzően, 1989-ben jelent meg hazánkban, majd saját üzemet nyitott Kecskeméten, amely mind a mai napig működik, sőt 2021-ben jelentős fejlesztést is bejelentettek. A vállalat központja Európa és a világ egyik legkisebb államában, Liechtensteinben található. Novák Katalin köztársasági elnök a miniállamba, valamint Svájcba tett államfői látogatása során megtekintette a Schaan településen található gyárat. Az üzembe a Portfolio tudósítója is eljutott.

A Hilti vállalatot a második világháború idején, 1941-ben alapította egy testvérpár, Eugen és Martin Hilti. A háború alatt tankalkatrészeket és más katonai használatra szánt eszközöket gyártottak a német haderő, a Wehrmacht számára. A világégést követően a rögzítéstechnika került tevékenységük középpontjába. 1967-ben dobták piacra az úgynevezett elektropneumatikus ütvefúrót, amely a cég legismertebb terméke lett. A technológiának köszönhetően az eszköz felhasználója kisebb erőráfordítással is át tud fúrni olyan kemény anyagokat, mint például a beton. A Hilti számos más eszközt is gyárt kifejezetten az építőipart megcélozva.

A liechtensteini cég nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre és az innovációra: éves forgalmának mintegy 6 százalékát fordítja K+F tevékenységekre. A Liechtensteinben található gyárban külön kutatás-fejlesztési laboratórium működik, ahol az új technikákat, eszközöket kísérletezik ki. De nemcsak Schaanban, hanem például Kecskeméten is folyik termékfejlesztés: a kecskeméti üzem nyerte el 2004-ben az egyik alapítóról elnevezett Martin Hilti Innovációs Díjat egy polygon vésőért.

D_NOE20230607051
Jahangir Doongaji vezérigazgató köszönti Novák Katalin köztársasági elnököt a Hilti vállalat központjában Schaanban, Liechtensteinben 2023. június 7-én. MTI/Bruzák Noémi

A multinacionális vállalatnak Európán kívül az Egyesült Államokban, Mexikóban, Kínában és Indiában is vannak gyárai. A Hilti világszerte 32 ezer embert foglalkoztat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés