Előfizetői tartalom

A Fed után ma az EKB-n a sor: felfedheti terveit a jegybank

Tovább emelheti ma a kamatokat az Európai Központi Bank, miután a Fed tegnap a kamatemelés szüneteltetése mellett döntött. A mai döntést széles körben beárazták már, a kérdés inkább az lesz, hogy kapunk-e valamilyen utalást a jegybank jövőbeli terveire vonatkozóan. A tisztánlátást megkönnyíti, hogy megismerjük az EKB friss makrogazdasági előrejelzéseit is, az általuk várt makropályából következtetni lehet a kamatkilátásokra is.

A Federal Reserve tegnap szinten tartotta a kamatokat, ezzel egy 10 ülés óta tartó szigorítási sorozat szakadt meg. A Fed ugyanakkor nem állította le a kamatemeléseket, csak szüneteltette azt: a kamatokra vonatkozó előrejelzésükből kiderült, hogy még két további kamatemelést tartanak szükségesnek az inflációs cél eléréséhez.

A világ legfontosabb jegybankja után ma a második legfontosabb jegybank tart kamatdöntő ülést. Az Európai Központi Bank a piaci várakozások szerint ma 25 bázisponttal emelhet, ezzel az irányadó betéti kamat 3,5%-ra nőne. Tavaly nyáron a kamat még -0,5% volt, vagyis már eddig is jelentős, az EKB történetének legintenzívebb kamatemelése történt, ma pedig tovább szigoríthat a jegybank.

A 25 bázispontos emelés gyakorlatilag eldöntöttnek tekinthető, Christine Lagarde EKB-elnök már a legutóbbi, májusi ülésen is jelezte, hogy a jegybanknak még van tennivalója. Az akkori eseményen egyébként a jegybank sokkal óvatosabbá vált az előretekintő iránymutatásban, a jövőre vonatkozó kamatelőrejelzések egyre homályosabbak. Ez azért lehetséges, mert az EKB már nagyon közel van ahhoz az implicit kamatszinthez, amelyet saját maga számára kitűzhetett célul.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés