Előfizetői tartalom

Tényleg lecseréljük az EU-pénzeket kínai tőkére?

A kormány az elmúlt időszakban egyre többször nyilvánult meg úgy, hogy az uniós források helyett a külföldi működőtőke beáramlásával érdemes biztosítani a magyar gazdaság tőkeigényét. A EU-támogatások és a külföldi működőtőke teljesen csereszabatosak, hiszen mindkettő külföldi devizában van és mindkettő vissza nem térítendő forrás - állítja. Ennél azonban a kép jóval árnyaltabb, és úgy tűnik, a kormány által hangoztatott álláspont inkább az uniós támogatásokról szóló tárgyalások kudarcát próbálja kisebb veszteségnek beállítani.

A közvetlen működőtőke (foreign direct investment, FDI) és az Európai Unióból érkező támogatás alapjaiban valóban nagyon hasonlítanak: mindkettő tőkeimport, vagyis külső fejlesztési forrásokkal látják el a gazdaságot. Innentől kezdve azonban a különbségek jóval látványosabbak. Először érdemes árnyalni azt az állítást, miszerint az FDI és az EU-támogatás ugyanúgy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés