Előfizetői tartalom

Az életben maradásért küzdenek az éttermek

A magas energiaárak továbbra is súlyos problémát jelentenek az éttermeknek, de a turisták elmaradása is gondot okoz. A házhozszállítás lassan növekedhet a következő időszakban: az emberek egyre drágábban vásárolnak, de nem azért, mert többet vennének, hanem azért, mert nagy az infláció. A forgalmat nagyban befolyásolja az, hogy a dolgozók mikor kapnak fizetést.

Kevesebb turista

„A vendégszám szerencsére csak kisebb mértékben esett vissza, ám a vendégek többsége sokkal jobban megnézi, hogy mire költi a pénzét. A drágább borok helyett az olcsóbbakat választják, három fogás helyett pedig megelégednek kettővel” – így próbálta meg érzékeltetni a jelenlegi piaci folyamatokat Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnökeként is dolgozó étteremvezető. A VakVarjú Éttermek tulajdonos-ügyvezetője szerint Budapesten belül is rendkívül változó a helyzet, mert a külvárosi éttermekbe alig jut el turista. A forgalom visszaesése ezért itt látványosabb.

„Nyáron a teraszos éttermek a többi egységhez képest természetszerűleg előnyben vannak, és nagyobb bevétellel kalkulálhatnak. Mivel épp turistaszezonban járunk, jelentős a külföldi vendégek száma az éttermekben, ám bizonyos nemzetek tagjai eltűntek a piacról. Nincsenek orosz turisták, és a pandémia előtti időkhöz képest kínai vendégből is még mindig kevesebb van” – részletezte a helyzetet Semsei Rudolf.

A rezsi a nagy gond

Mivel sok éttermes vállalkozó év végén, kényszerből belement az 1-2 évre rögzített, fixtarifás, többszörös energiaárakba a szolgáltatójával, ezért a talpon maradás érdekében minden lehetséges marketingfogást élesben tesztelnek a piacon, ami becsábíthatja a vendégeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés