Előfizetői tartalom

Idegtépő órák a munkahelyen, itt az idő a váltásra?

A magyar munkavállalók 21 százaléka elkötelezett a munkája, munkahelye iránt. Bár a ráta alacsonynak tűnhet, az alig marad el a globális átlagtól (23%), és jóval meghaladja az európai mutatót (13%) – derül ki a globális munkaerő helyzetéről szóló éves Gallup-jelentéséből. A felmérés szerint a magyarok mintegy harmada érzi stresszesnek magát a munkahelyén, továbbá közel felük úgy gondolja, hogy most megfelelő az időszak új állás kereséséhez.

A világ munkavállalóinak 23 százaléka volt elkötelezett tavaly a munkája, munkahelye iránt – olvasható a Gallup globális munkaerő helyzetéről szóló idei jelentésében (State of the Global Workforce). Ez az arány a legmagasabb szintnek számít azóta, hogy a közvéleménykutató cég 2009-ben elkezdte mérni ezt a mutatót. 2009-ben még csak 12 százalék volt az elkötelezett munkavállalók aránya, a ráta azóta folyamatosan emelkedett, kivéve 2020-at, a koronavírus-járvány kitörésének évét.   

Kit nevezünk elkötelezett munkavállalónak?

A szerte a világból mintegy 160 ezer munkavállaló véleményét tükröző jelentés szerint akkor válik egy munkavállaló elkötelezetté, ha az alapvető igényeit teljesítik munkahelyén, és egyben lehetősége van arra, hogy tevőlegesen hozzájáruljon cége eredményeihez, amit a munkáltatója el is ismer. Az elkötelezett munkavállalónak emellett munkahelyén módja van arra, hogy karrierjében fejlődjön, szakmailag képezze magát. Ekkor alakulhat ki benne a valódi elköteleződés, lelkesülés munkája, munkahelye iránt.

A felmérésben a megkérdezetteknek 12, munkahelyükkel kapcsolatos megállapítás kapcsán kellett nyilatkozniuk arról, hogy az mennyire igaz rájuk (hat opciót jelölhettek meg a „teljesen igaztól” az „egyáltalán nem igazig”). Ilyen megállapításokról kellett például véleményt mondaniuk:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés