Előfizetői tartalom

A banki és telekom szolgáltatások inflációja miatt bosszankodik az MNB

Portfolio
Ma megjelent a Magyar Nemzeti bank friss inflációs jelentése, ami új előrejelzéseket közöl a magyar gazdaságra. A részletes dokumentumot sajtótájékoztató keretében mutatták be Balatoni András és Kuti Zsolt igazgatók. A növekedési kilátásokon összességében nem változtatott a jegybank, a nyomott belső folyamatok mellett a külső környezet támogatása alakítja a gazdaság fejlődését. Az infláció az elmúlt hónapokban végre a régiós mintának megfelelő volt, ugyanakkor az MNB szerint a banki és kommunikációs szolgáltatások visszatekintő alapú díjemeléseinek jogossága megkérdőjelezhető.

Az inflációs jelentés megjelenése előtt már ismerhettük a jegybank fő prognózisait, hiszen a hagyományos rend szerint a GDP-re és az inflációra vonatkozó előrejelzést kedden már közzétette az MNB. Eszerint az idei évi inflációs előrejelzés középértékét 0,25%-ponttal 17,5%-ra, a jövő évit pedig 0,5%-ponttal 4,5%-ra emelte, miközben idei és jövő évi átlagos GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzési tartományt is változatlan szinten tartotta a jegybank.

A részletes jelentést az MNB ma ismerteti a szokásos sajtótájékoztató keretében.

Balatoni András a fő üzeneteket összefoglalva elmondta, hogy bár a globális költségsokkok lecsengőben vannak, a maginflációs mutatók elnyújtott, lassabb dezinflációra utalnak. A hazai inflációt erősítő tényezők is enyhülnek, de a cél körüli sávot (2-4%) csak 2025 elején éri el a magyar gazdaság.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés