Előfizetői tartalom

Közeleg a bizonyítványosztás – Van félnivalója Magyarországnak?

Beke Károly
Pénteken megkezdődik az idei hitelminősítői felülvizsgálatok második köre, a Fitch várhatóan késő este teszi közzé felülvizsgálatának eredményét. Két hét múlva pedig a Standard & Poor’s szakértőinek értékelése jelenhet meg. Januárban egy kilátásrontással és egy leminősítéssel zártuk ezt a kört, az azóta hozott kormányzati lépések és kockázatok mellett akár most is lehet esély további negatív lépésre. Ez pedig azért lenne különösen fájdalmas, mert még közelebb sodródnánk a bóvli kategóriához. A fő kérdés most az, hogy türelmesek lesznek-e egyelőre a hitelminősítők vagy már most lépnek.

Jön a Fitch és az S&P ítélete

Az előzetesen közzétett naptárak alapján két héten belül ismét két nagy hitelminősítő teszi közzé friss értékelését Magyarországról. Most pénteken a Fitch ítéletét ismerhetjük meg várhatóan késő este, majd július 7-én a Standard & Poor’s (S&P) véleménye jelenhet meg.

Ezt követően idén még három felülvizsgálat jöhet, szeptemberben a Moody’s, majd decemberben ismét a Fitch és az S&P vizsgálódhat és közölheti friss véleményét.

Januárban a Fitch stabilról negatívra rontotta a kilátásunkat, míg az S&P leminősített BBB mínusz besorolásba, ami már csak egy fokozattal van a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategória hatása felett. Vagyis utóbbi cég esetében egy esetleges leminősítéssel

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái