Előfizetői tartalom

A válság ellenére sincs munkanélküliség Magyarországon

Portfolio
Zuhanó kiskereskedelem. Visszaeső reálbérek. Gyengülő ipar. Zuhanó építőipar. De a munkaerőpiac még mindig kitart: a foglalkoztatottak száma magas, miközben a munkanélküliség 4% alatti.

Hiába van már három negyedéve recesszió Magyarországon, a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős. A foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót március és május között, ami kissé magasabb is, mint amit az elmúlt hónapokban láttunk.

A munkanélküliségi ráta mindeközben 3,9%-os volt az időszakban, ami a gazdasági recesszió közepette alacsonynak mondható. Ahogy az alábbi grafikonon látszik, tavaly 3% közeléből 4% fölé emelkedett a munkanélküliség, az elmúlt hónapokban azonban kissé csökkent.

Összességében elmondható, hogy a vállalatok általánosságban továbbra is igyekeznek megtartani a dolgozókat a recessziós periódus ellenére is. Az MNB elemzői is rámutatnak, hogy a GDP lassulása ellenére a hazai foglalkoztatás növekedett az elmúlt negyedévekben, azaz megváltozott a GDP és a foglalkoztatás közötti kapcsolat előjele. Amíg azonban a nagyvállalatok igyekeznek bővülni, addig a kkv-knál inkább leépítések vannak. A magas foglalkoztatás mögött a jegybank szerint a munkaerő-felhalmozás jelensége (vagyis a szükségesnél nagyobb munkaerő-állomány megtartása), a romló demográfiai mutatók, és a növekvő vállalati profitok állhatnak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés