Előfizetői tartalom

Napokon belül jön az új törvény, ami miatt tanárok ezrei hagyhatják el a pályát

A "pedagógusok új életpályájáról" néven futó, a magyar köznyelvben csak státusztörvényként elhíresült új oktatási jogszabályt július elején fogadhatja el az Országgyűlés. A törvényjavaslat a jelenleginél magasabb fizetéseket ígér, viszont akár 180 napra is egy másik intézménybe vezényelhetővé teszi a pedagógusokat, 30-50 kilométeres körzetben. A szakszervezetek felmondási hullámtól tartanak.

A rendkívüli parlamenti ülésszak végéig elfogadják a státusztörvényt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a visszamenőleges béremeléssel kapcsolatban annyi pontosítást tett, hogy bár ezt januárig ígérte a kabinet, ha megérkeznek az uniós források, de elképzelhetőnek tartja, hogy ezt felül kell majd vizsgálni. A miniszter közölte az is, hogy nem számol tömeges felmondással a kormány a pedagógus szakmában, még azzal együtt sem, hogy míg a tanárok száma 14 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, addig a diákoké 3 százalékkal.

Teljesen egyetért a kormány a további béremelés szükségességével, de általános tanárhiány nincs, inkább földrajzi értelemben van hiány bizonyos területeken

– érvelt Gulyás Gergely. A törvénytervezet esetleges további módosításaival kapcsolatban nem foglalt állást a kormány részéről. Azt viszont közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 2030-ig 7000 milliárd forintot fog költeni a kormány a pedagógusok béremelésére. Ebből mintegy 800 milliárdot fizetne az Európai Unió.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés