Előfizetői tartalom

Nyoma sincs a válságnak a munkaerőpiacon, csak egy kicsit kisebb a munkaerőhiány

Az üres álláshelyek aránya 2,8 százalék volt az EU-ban 2023 első negyedévében, vagyis nem változott az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest pedig 0,1 százalékponttal csökkent a mutató – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. A ráta csupán 0,2 százalékponttal marad el a tavalyi második negyedévben mért rekord szinthez képest. Az egyes ágazatok közül az iparban és az építőiparban 2,5%, a szolgáltató szektorban 3,2% volt a mutató. Az üres álláshelyek kismértékű csökkenése jórészt annak tudható be, hogy a gazdasági növekedés üteme 2022 eleje óta lassult az EU-ban.

A munkaerő iránti kereslet Covid-válság utáni gyors erősödésének következtében az EU-ban 2022 második negyedében ért el rekord szintet (3%) az üres álláshelyek aránya. A mutató azóta tartó csökkenése állt meg az idei első negyedévben. Összességében a 2023 eleji adat továbbra is viszonylag magasnak tekinthető az elmúlt évtized adatainak tükrében.

Az eurózónában az utóbbi két évben mindvégig magasabb volt az üres álláshelyek aránya az EU-hoz képest: 2022 második negyedében 3,2 százalék volt a rekord, ami 0,2 százalékponttal haladta meg az uniós szintet, és jelenleg is ekkora mértékben magasabb az eurózóna rátája az EU átlagához képest.

grafikon1

A betöltetlen álláshelyek aránya fontos jellemzője a gazdaság aktuális állapotának. Az uniós mutató 2022 második negyedéve óta tartó csökkenésében az tükröződik, hogy az EU gazdasága 2022 első három hónapjában még 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, majd 2022 utolsó negyedében már 0,2 százalékkal csökkent a GDP. Az idei év első három hónapjában pedig minimális, 0,1 százalékos bővülés volt kimutatható.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés