Előfizetői tartalom

Ezek a legfőbb problémák az ukrán menekültek munkakeresésénél

A nyelvtudás hiánya jelenti a munkakeresés legfőbb akadályát az EU-ban élő ukrán menekültek számára– derül ki az Eurofound és az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) által készített közös jelentésből. Miután a menekültek zöme nő, így az elhelyezkedést nehezítő másik fő tényezőnek a gyermekek vagy az idősebb hozzátartozók gondozása jelenti. A jelentésből az is kiolvasható, hogy a felmérésben szereplő 10 EU-tagország közül Magyarországon a legalacsonyabb azon munkanélküli ukrán menekültek aránya, aki arról számoltak be, hogy az álláskeresés során különböző akadályokba (például álláshiány, képesítések el nem ismerése, etnikai diszkrimináció) ütköztek.

2023 tavaszáig több mint 4,5 millió ukrajnai menekült érkezett az EU tagállamaiba. Számukra az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. februári megindítása után két héttel már az EU aktiválta az úgynevezett átmeneti védelemről szóló irányelvet. Ennek vagy a tagállami szinten meghozott hasonló intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnából érkezők munkát vállalhatnak az EU-ban, és hozzáférhetnek az alapvető közszolgáltatásokhoz (pl. oktatás, egészségügy). Az ukrán menekültek ezekkel kapcsolatos tapasztalatairól az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) tavaly augusztusban és szeptemberben felmérést végzett tíz EU-tagállamban (köztük Magyarországon).

A nyelvtudás hiánya döntő tényező

A felmérés készítésének idejekor a megkérdezettek mintegy harmadának volt állása. Az Eurofound jelentésének legfőbb következtetésének az számít, hogy a nyelvtudás hiánya jelenti a legfőbb akadályt a munkakeresés során. Az állást jelenleg kereső vagy korábban keresett megkérdezettek (vagyis köztük voltak olyanok is, akiknek éppen volt állásuk) 63 százaléka mondta azt, hogy a megfelelő nyelvtudás hiánya nehezítette meg a munkakeresését.

graf1

Továbbá a felmérés készítésének idejekor állással nem rendelkező megkérdezettek legnagyobb arányban (51%) szintén a nyelvtudás hiányát nevezték meg elhelyezkedésük legfőbb akadályának. Emiatt az Eurofound kiemelte annak fontosságát, hogy az EU-tagállamoknak minél jobban bővíteniük kellene az ukrajnai menekültek nyelvoktatási képzéseire vonatkozó lehetőségeket mind a befogadó ország nyelvét oktató kurzusok, mind az angol nyelvtanfolyamok terén.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés