Előfizetői tartalom

Rengetegen átgondolják a dolgot – Nagyon nehéz feltételeket szabtak a naperőműveseknek

A villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozni szándékozó naperőmű-projekt tervek kétharmadát lényegében visszavonták a befektetők, miután megismerték a hálózati cégek által meghatározott csatlakozási feltételeket.

A szóban forgó projektek képezik az egyik felét az elmúlt két évben - vagyis a hálózati csatlakozási korlátozás időszakában - felmerült naperőmű-beruházási terveknek, a másik részét azok a projektek adják, amelyek csatlakozásához nagyfeszültségű hálózati fejlesztés szükséges. Utóbbiaknak egy második körben, június 30-ig küldik ki a csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeit tartalmazó tájékoztatókat, ami után az azok mögött álló befektetőknek is nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a feltételeket, vagy azok ismeretében inkább mégsem kötik le a korábban igényelt hálózati csatlakozási kapacitást és visszalépnek.

Az újonnan létesíteni tervezett kereskedelmi célra termelő nagy naperőművek új csatlakozási igényeit a hálózati társaságok 2021-től nem fogadták be kapacitási szűkössségre hivatkozva, majd 2022 május 2-án az átvitelirendszer-irányító és az elosztóhálózat-üzemeltetők hivatalosan is közölték, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás a villamosenergia-rendszerben, és nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás. Egyedi eljárás keretében azonban a befektetők 2022. május 2. és 22. között benyújthatták csatlakozási igényeiket, melyekre válaszul a hálózati társaságok - az erre rendelkezésre álló határidő kormányrendeletek általi többszöri elhalasztása után - egy évvel később kezdték el kiküldeni a csatlakozás feltételeit, egyebek mellett javasolt időpontját és díját tartalmazó műszaki-gazdasági tájékoztatókat (MGT).

Közel 5000 MW-nyi új kapacitás sorsa a tét

Az átvitelirendszer-irányító Mavir korábbi közlése szerint egyedi eljárásban a befektetők 3800 MW-nyi napenergiás és 1100 MW-nyi egyéb új termelői, ezen belül több 100 MW-nyi energiatárolói kapacitásra jelentettek be csatlakozási igényt a hálózati engedélyeseknél. Ezek egy része nem időjárásfüggő (például kisebb gázos és akkumulátoros kapacitások), illetve a villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozni szándékozó erőművi, tárolói projektekre vonatkozott - számukra küldték ki 2023. május 10-ig az MGT-ket -, másik része pedig olyan projekthez tartozik, amelyek csatlakozásához nagyfeszültségű hálózati fejlesztés szükséges (például a több 10 MW-os naperőművek) - számukra június 30-ig küldik ki az MGT-ket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés