Előfizetői tartalom

A kapzsinfláció létezik - de mennyire kell félni tőle?

Az Európai Központi Bank elkötelezett az infláció leszorítása mellett, még akkor is, ha ezzel túlszigorít - írták Portfolio-nak küldött válaszukban az európai nagybankok elemzői. A közgazdászok szerint az eurózóna gazdasága idén alig növekedhet, és még jövőre is csak korlátozott mértékű felpattanás jöhet, de ezzel együtt a gyenge kereslet mérsékelheti az inflációt. Azzal mindhárom megkérdezett elemző egyetértett, hogy a "kapzsinflációnak" nevezett jelenség valós, és oda kell figyelni rá, és attól sem tartanak, hogy az eurózónában kialakul a roppant káros ár-bér spirál. Abban viszont már eltértek a vélemények, hogy az infláció pontosan milyen gyorsan fog csökkenni.

Hol fog megállni az EKB?

Az Európai Központi Bank a legutóbbi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal 3,5%-ra emelte az irányadó betéti rátát, az előretekintő iránymutatásában pedig azt üzenete, hogy további kamatemelések jöhetnek. Az elemzők és a piac is azt várta tavasszal, hogy a betéti ráta nyáron 3,75%-on tetőzik majd, de ez a legfrissebb jegybanki üzenet fényében megdőlni látszik, és nagy a bizonytalanság a kilátásokkal kapcsolatban.

„Az EKB elkötelezett a kamatemelések folytatása mellett. Jelenleg inkább a túlszigorítást, mint a kamatemelések idő előtti leállítását választanák”

- mondta lapunknak Carsten Brzeski, a holland ING vezető közgazdásza, aki arra számít, hogy a frankfurti jegybank még két alaklommal 25 bázisponttal emeli a kamatot, utoljára szeptemberben. Brzeski nem számít arra, hogy 2024 nyara előtt csökkenni fognak a kamatok az eurózónában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés