Előfizetői tartalom

Megháromszorozná a jelenlegi szélerőmű-kapacitást a kormány

Azt már lehetett tudni, hogy jelentősen felgyorsulhat az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások terjedése az eddigi tervekhez képest, továbbá nagyobb mértékben nőhet az energiahatékonyság a kormány felülvizsgált magyar Nemzeti Energia- és Klímatervének (NEKT) előzetes verziója szerint, a dokumentumból azonban további érdekességek is kiderülnek, így például az, hogy a szélerőmű-kapacitás a maihoz képest megháromszorozódhat, viszont, noha az elérhető rövidített változat előszava leszögezi,  hogy az energiaimport-függőség csökkentése prioritás, az erre vonatkozó fő célszámok mégsem módosultak a korábbiakhoz képest.

Arról, hogy a legfontosabb 2030-as magyar energia- és klímapolitikai célszámokat hogyan módosítaná a kormány, már az Energiaügyi Minisztérium közleménye is beszámolt, de érdemes részletesen is szemügyre venni a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) felülvizsgált változatát, ugyanis a bejelentettek mellett további érdekes változásokat is tartalmaz. Hangsúlyozandó, hogy a NEKT a kormány honlapján elérhető frissített (rövidített) verziója nem a végleges dokumentum, ugyanis a társadalmi egyeztetés hatására még alakulhat a tartalma, mielőtt benyújtanák az Európai Bizottságnak (ennek határideje hivatalosan június 30.). Ez után a brüsszeli testület is véleményezni fogja a tervezetet, majd az ezek alapján is tovább csiszolandó NEKT végleges frissített változatát 2024 júniusáig kell beadni a Bizottságnak. Ezzel együtt a most közölt, a kormányzat elképzeléseit tükröző fő célszámok jelentősebb mértékű módosulása már nem várható.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv tulajdonképpen a magyar Nemzeti Energiastratégia (NES) "testvér-dokumentuma", tartalmuk nagyrészt megegyezik, így a NEKT frissítésével egyúttal lényegében a NES célszámai is módosulnak.

A korábban is kiemelt főbb változások:

A kormány az eddigi 40 helyett 1990-hez képest legalább 50 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok (ÜHG) bruttó kibocsátását 2030-ig. 2022-ben ez az érték -37,4% volt. Az Európai Unió közös, az egyes tagállamokra nézve nem kötelező célja, hogy 2030-ig legalább 55%-kal mérsékelje ÜHG-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés