Előfizetői tartalom

Már kétmillió ember hiányzik Németországból: rengeteg dolgozó érkezhet az országba

Évente 60 ezer fővel nőhet az Európai Unión kívüli országokból érkező szakképzett bevándorlók száma Németországban – legalábbis ezt reméli a berlini kormány attól a napokban elfogadott jogszabálytól, amely a németországi munkavállast könnyíti meg a nem uniós tagállamokból érkezők számára. A reform célja, hogy enyhüljön a szakemberhiány Németországban. Tavaly közel kétmillió üres állást tartottak nyilván Európa legnagyobb, elöregedő gazdaságában.

A szakképzett munkaerő hiánya talán a legnagyobb akadálya a gazdasági növekedésnek

– többek között e szavakkal indokolta Olaf Scholz német kancellár pár nappal a szakképzett bevándorlókról szóló törvény reformjának parlamenti elfogadása előtt, hogy a berlini kormány miért döntött úgy, hogy szélesebbre tárják az ország kapuit a harmadik országbeli (vagyis az Európai Unión kívüli országokból érkező) szakképzett bevándorlók előtt.

Kétmillió üres állás

Az új jogszabály elfogadásával valójában a tavaly hatalomra került hárompárti – a szociáldemokraták, a szabaddemokraták és a zöldek által alkotott – kormánykoalíció egyik legfőbb ígéretét, a szakképzett külföldiek bevándorlásának megkönnyítését váltja be. Európa legnagyobb gazdaságában ugyanis a szakemberhiány már olyan méreteket öltött, hogy szakértők, illetve a kormány számításai szerint évente 400 ezer új szakképzett bevándorlóra van szüksége az országnak. Hubertus Heil munkaügyi miniszter pedig tavasszal azt nyilatkozta, hogy ha nem tesznek semmit a munkaerőhiány kezelése érdekében, akkor 2035-re már hétmillió munkavállaló fog hiányozni az ország különböző iparágaiban, amiben nagy szerepet játszik az, hogy az 1960-as években született, igen nagy számú baby boomer generáció tagjai közül egyre többen mennek nyugdíjba a közeljövőben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés