Előfizetői tartalom

Rossz hír jön holnap az autósoknak - És ez még csak a kezdet?

Holnap mindkét finomított olajtermék árában kisebb emelkedésre lehet számítani a benzinkutakon - május vége óta relatíve nyugodtak a kedélyek a hazai üzemanyagpiacon, ez azonban megváltozhat a napokban, ha a nemzetközi folyamatokra tekintünk, egyre nagyobbak ugyanis a kérdőjelek az európai dízelpiacon.

Már-már "unatkozunk" a hazai üzemanyagpiacon

Péntektől kicsit emelkednek a hazai üzemanyagárak - a benzin esetében az emelkedés mértéke bruttó 3 forint, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal kell majd többet fizetnünk a kutakon, írja a holtankoljak.hu. Így a hét második felében az alábbiak szerint alakulnak az átlagárak: 

  • 95-ös benzin: 577 forint/liter 
  • Gázolaj: 563 forint/liter

Május vége óta relatíve nyugodtak a kedélyek a hazai üzemanyagpiacon, a holtankoljak adatai alapján már május 26 óta nem láthattunk markánsabb elmozdulásokat a finomított termékek áraiban, már több hete csak pár forintos változásokat figyelhettünk meg, elsősorban a dízel drágult. Ezzel a korábban rég nem látott szintre került benzin-dízelár olló is valamelyest összeszűkült, az április 14-i 28 forintos literenkénti különbséghez képest pénteken csak 14 forinttal kerül majd többe a benzin, mint a gázolaj.

benzindízel

Eddig tartott a nyugalom?

Az elkövetkező hetekben pedig akár még tovább is szűkülhet a két olajtermék ára közti különbség, viszont olyan módon, hogy az nem fog kedvezni az autósoknak - a legfrissebb fejlemények tükrében ugyanis egyre nagyobbak a kérdőjelek az európai dízelpiacon, ami elsősorban az ellátási rendszer bizonytalanságára és a mostanában látott zavarokra vezethető vissza. Több európai országban is finomítói leállások voltak az elmúlt hetekben - ez pedig ideiglenesen csökkentette a piacra kerülő kínálatot -, emellett alacsonyabb volt az import a Perzsa-öbölből is, ami az egyik legfontosabb alternatív beszállítónak számít, amióta az Európai Unió február 5-én betiltotta az Oroszországból származó termékbehozatalt (hatodik szankciós csomag).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés