Előfizetői tartalom

Gazdasági csoda Európában: ezek az országok a válságok nagy nyertesei

Európa a várakozásokhoz képest nagyon enyhe hatásokkal vészelte át a koronaválságot és az energiaválságot is (bár utóbbi hatásai még nem érződnek teljes egészében), sőt, az elmúlt három év alatt a kontinens gazdasága növekedni is tudott. Az egyik országcsoport viszont látványosan jól teljesített gazdaságilag a válságok alatt. Dánia, Norvégia és Svédország az EU átlaga felett nőtt, miközben fejlettségben az elsők között vannak. Sőt, bármilyen hihetetlen, ezek az országok a válságos három évben átlagosan gyorsabban nőttek, mint a válságok előtt. A siker okai nagyrészt ismertek: az adottságokon túl a helyes szakpolitikai döntések is kellettek ahhoz, hogy az északi országok ennyire válságállónak bizonyuljanak.

Észak-Európa a válságok után még jobban elhúzott Európától Európát két olyan válság érte szűk három év alatt, amelyet bekövetkeztük előtt elképzelni sem tudtunk. Nem kis meglepetésre a kontinens szilárdan állta az ütéseket, és ezalatt a három év alatt az Európai Unió gazdasága még növekedni is tudott, ahogy azt korábbi cikkünkben bemutattuk. A legtöbb tagállam...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés