Előfizetői tartalom

Vendégmunkások Magyarországon: csak annyi biztos, hogy rengeteg dolgozóra van szükség

Június közepén elfogadta az Országgyűlés a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt, a munkaerőközvetítők és a jogászok azonban még ma is arról vitáznak, hogy milyen hatásokkal jár az új szabályozás. Van, aki szerint szigorítás a korábbiakhoz képest, és van, aki szerint számos esetben lazítás és könnyítés lesz, ráadásul ez egy új lehetőség, és nem a korábbiak lecserélése. Megkérdeztük a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot a jogszabályt érintő legfőbb kérdés kapcsán, vagyis arról, hogy hány évig lehet Magyarországon egy vendégmunkás, de a válaszuk szerint még őszig tarthat a bizonytalanság. Szakértők arról beszélnek, hogy a nagyberuházásokat (Paks II., Budapest-Belgrád vasút, gyárépítések) már csak a vendégmunkásokkal lehet megvalósítani, ráadásul az akkumulátorgyárak is leginkább velük tudnak majd működni. Olyan nagyságrendben érkezhetnek vendégmunkások egy-egy településre, amely összemérhető az adott város lakónépességével. Hamarosan épülhetnek a konténervárosok is, és ezzel kérdésessé válik például az orvosi, a víz, illetve az áremellátás is.

Ősszel minden világos lesz

Munkaerőközvetítők szerint egyértelmű szigorítása a jogszabálynak, hogy kizárja a külföldi vendégmunkások letelepedését, sőt, azt is megtiltja, hogy a családjaik számára - látogatási, kapcsolattartási céllal - tartózkodási engedélyt adjanak ki a magyar idegenrendészeti hatóságok. Nógrádi József, a Trenkwalder munkaerőközvetítő és -kölcsönző cég kereskedelmi igazgatója a Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy szerinte a törvény egyértelmű szigorítás. „Szerették volna megnyugtatni a magyar lakosságot, hogy csak munkavállalás céljából lehetnek itt az EU-n kívüli vendégmunkások, maximum 2+1 évig. A letelepedési kérelmek száma és a családegyesítési kérelem is egyre több volt a részükről” – világított rá a törvény szigorításának lehetséges okaira.

Ezzel nem értenek teljesen egyet a Vialto Partners Magyarország szakértői. Megyesi Dénes és Magyar Kata szerint az új jogszabály megalkotta a vendégmunkás jogszabályi fogalmát, amivel új tartózkodási engedélytípust bevezetve tovább szabályozza a munkavállalási szándékkal Magyarországra érkező harmadik országbeli állampolgárok helyzetét. A szakértők szerint amennyiben 3 évnél tovább szeretné foglalkoztatni a munkaadó a külföldi állampolgárt, akkor újabb 2+1 évre kérelmezhető a vendégmunkás-tartózkodási engedély Magyarországon, a tartózkodási engedély lejárta előtt.

El sem kell hagyniuk az országot erre az időre. Emlékeztetnek, hogy a törvényjavaslat szövege módosult. "A kiegészítés célja, hogy lehetővé tegye a vendégmunkás-tartózkodási engedély belföldi kérelmezését abban az esetben, ha a maximális 2+1 éven túl a vendégmunkás továbbra is olyan munkát vállal Magyarországon, amely megfelel a vendégmunkás foglalkoztatás fogalmának" - áll a módosítás indoklásában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés