Előfizetői tartalom

Van egy mutató, amiben Magyarország az EU élmezőnyébe került

Az EU-n belül az idei első negyedévben Magyarországon volt a negyedik legalacsonyabb azon oktatásban, képzésben nem résztvevő 15-64 évesek aránya, akik a munkaerőpiacon sem voltak jelen foglalkoztatottként vagy munkanélküliként. A 13,7 százalékos hazai adat jóval kedvezőbb az uniós átlagnál (18,2%). A kedvező hazai mutatóban szerepet játszhat, hogy a nem tanuló, nem dolgozó fiatalok aránya (15-29 éves korosztály) szintén kedvezőbb az uniós átlaghoz képest.

A foglalkoztatás "ki nem használt lehetőségeinek" teljes felméréséhez ad fontos információt annak kimutatása, hogy az oktatásban, képzésben nem résztvevők közül mekkora azok aránya, akik nincsenek jelen a munkaerőpiacon, se foglalkoztatottként, se munkanélküliként. Az Eurostat idei első negyedéves adatai szerint ez a ráta a 15-64 éves korosztály körében 18,2% volt az Európai Unióban. Az adatokat úgy is értelmezhetjük, hogy a nem tanuló, képzésben nem résztvevő 15-64 éves korosztály 81,8 százaléka volt jelen a munkaerőpiacon (76,7%-uk foglalkoztatottként, 5,1%-uk munkanélküliként).

A tagállamok közül Svédországban, Észtországban és Csehországban a legalacsonyabb a munkaerőpiacon jelen nem lévők aránya azok körében, akik nem tanulnak (8,3%, 12,3%, illetve 13,6%).

Közvetlenül utánuk a sorban, vagyis a negyedik legalacsonyabb aránnyal Magyarország következik (13,7%).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés