Előfizetői tartalom

Bajban a német vegyipar, ami az egész gazdaságot magával ránthatja

Bár a gáz- és áramárak nagyot estek az elmúlt hónapokban, a német vegyipar még az energiaintenzív ágazatok közül is igencsak kilóg lefelé a hanyatló teljesítményével és rendelésállományával, ami átfogó nehézségekre utal, és egyúttal az egész német gazdaságot magával ránthatja a lejtőn idén – mutat rá friss elemzésében a Commerzbank. Ralph Solveen vezető elemző emiatt azt vázolja, hogy a német gazdaság az idei második félévben újra recesszióba kerülhet, miután éppen csak kezdett kimászni a gödörből.

Bár a gázárak nagyot estek a tavaly nyári elképesztő emelkedés után, a mostani 25-30 euró/MWh körüli árak még mindig jóval magasabbak, mint ami a háború és az energiaválság előtti 2010-2020 közötti „nyugalmi periódusban” jellemző sáv volt (10-20 eurós tartomány).

A nagykereskedelmi másnapi zsinór áramárak is nagyot estek az utóbbi egy évben, de a hónapok óta jellemző 100 euró/MWh körüli szint még szintén jóval magasabb, mint a 2021 előtti évekre jellemző 50-60 eurós szintek.

A tartósan magasabb szinten ragadó energiaáraknak továbbra is fontos szerepe van abban, hogy főleg az energiaintenzív ágazatokban tartós termelési nehézségek mutatkoznak költség okok miatt, és erre az alábbi ábra Németországból rögtön jó példa. Amint látszik: az energiaintenzív ágazatok termelése már egy éve lejtmenetben van, és még ezt is jócskán felülmúlja az egyik leginkább energiaintenzív ágazat: a vegyipar hanyatlása. Közben viszont a többi ipari ágazat kibocsátása enyhén emelkedő pályán van.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés