Előfizetői tartalom

Szinte pontosan tudható már most, mennyi lesz az éves infláció 2023-ban Magyarországon

Hiába van még 20% felett az éves infláció Magyarországon, nyilvánvaló, hogy az év végére jelentős csökkenést látunk majd, legkésőbb decemberre valóban könnyen elérhető az egy számjegyű infláció. Három forgatókönyv mellett megvizsgáltuk, hogyan alakulhat az infláció csökkenésének éves lefutása, és hogyan alakulhat az éves átlag. Egyértelmű az eredmény: szinte mindegy, hogy a reális forgatókönyvek közül melyik valósul még a hátralevő hat hónapban, az éves átlagos infláció mértéke nagy bizonyossággal előre látható. Ez a várható nyugdíjkompenzáció mértékére is hatással van.

Beindult az infláció határozott csökkenése Magyarországon Idén elkezdődött, és a júniusi adatok szerint továbbra is kitart a dezinfláció Magyarországon, azaz az áremelkedés mértéke csökken. Júniusban az éves index még épphogy 20% felett volt, és bár a januári 25,7%-os csúcsról már több mint 5,5%-pontot mérséklődött az éves infláció, első ránézésre nehéz lehet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés