Előfizetői tartalom

"Ha nem kapjuk meg az EU-s pénzt, sokk érné Magyarországot, amelyet még évek múlva is éreznénk"

A hosszú távú növekedési pályára az EU-s pénzek hiánya önmagában nem gyakorolna nagy hatást, de ha véglegesen eldől, hogy nem kapjuk meg ezeket a forrásokat, akkor egy kialakuló pénzügyi válság komoly negatív hatásokkal járna, amelyeket még évek múlva is éreznénk - mondta lapunknak adott exkluzív interjújában Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel intézet szenior kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. Darvas az EU forradalmi reformterve, a Next Generation EU eddigi tapasztalatairól azt mondta, hogy a pénzek kifizetése a vártnál is lassabban halad, a GDP-re gyakorolt hatása vélhetően enyhe lesz, mégis óriási jelentőségű eszközről van szó. Azt is elárulta, hogy szerinte mi lesz az inflációval, és hogy Magyarországnak csatlakoznia kéne-e az eurózónához.

Portfolio: Amikor 2020-ban megalkották a Next Generation EU nevű programot,az jogilag és politikailag is mérföldkő volt, nagy volt a lelkesedés, magasak voltak az elvárások ezzel kapcsolatban. Most, hogy már több éve osztják ki az NGEU forrásait, mik az első tapasztalatok? Beváltotta a hozzá fűzött reményeket? Darvas Zsolt: Először is azt kell tisztázni, hogy mi is volt valójában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés