Előfizetői tartalom

Varga Mihály: szeptemberben felülvizsgáljuk a költségvetést, változik az MNB-törvény

Portfolio
Egyelőre még nincs szükség az idei költségvetés módosítására, de szeptemberben felülvizsgáljuk a helyzetet, „és ha szükséges, a kormány intézkedéseket fog hozni" – jelentette ki a Reutersnek adott interjúban Varga Mihály. Azt is hozzátette a pénzügyminiszter "szeretném érintetlenül hagyni a (3,9%-os) hiánycélt". A tárcavezető, megerősítve a Portfolio minapi forgatókönyv elemzését, azt vázolta, hogy decemberre 7-8% körülig eshet az éves infláció Magyarországon, és elárulta, hogy az MNB-törvény módosítását kezdeményezik azért, hogy 3-5 évig is negatív tőkével működhessen, azaz ne kelljen például a 2024-es költségvetésben az MNB-veszteség egyötödét kipótolni. A jegybanki működés kapcsán azt jelezte, hogy a gyenge forint stratégiája az exportélénkítés érdekében „már a múlté”, azaz igencsak rímeltek a szavai egy minapi tabudöntögető MNB-tanulmányra, és azt hangsúlyozta, hogy stabil forintra van szükség ahhoz, hogy a gazdasági szereplők tervezni tudjanak. A tárcavezető bizakodásának adott hangot, hogy idén megindul majd az új EU-források folyósítása Brüsszelből, így reményei szerint nem kell majd új devizakötvényt kibocsátani.

A pénzügyminiszter számos témát érintett a szerdai interjúban, amely csütörtökön jelent meg a Reutersen, és ezeket témák szerint, saját kiegészítéseinkkel foglaljuk össze: Infláció. "Decemberre biztosan, de ha szerencsénk van, akkor az infláció már novemberben 10% alatt lesz. Azt tudom mondani, hogy decemberre 7-8% körül lesz az infláció" - vázolta Varga Mihály. Ezzel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés