Előfizetői tartalom

Kiderült, hány év munka vár a fiatalokra: egyre több időt kell dolgozniuk

Várhatóan több mint 36 évet fognak munkával tölteni a 15 éves fiatalok Magyarországon – közölte az Eurostat a tavalyi adatok alapján. A 36,2 évnyi hazai mutató alig marad el az EU átlagától (36,5 év). Mind a hazai, mind az uniós adat szinte folyamatosan nőtt az elmúlt 10 évben, egyedül 2020-ban a Covid miatt történt visszaesés. 2013-ban még csak 30,8 munkával eltöltött évre számíthattak az akkori 15 éves magyar fiatalok, így a hazai mutató egy évtized alatt közel 5 és fél évvel nőtt.

36,5 évre nőtt a várhatóan munkával töltött évek száma átlagosan az EU-ban tavaly, vagyis egy 15 éves fiatal erre számíthat, hogy ennyi időt fog majd dolgozni élete során – olvasható az Eurostat jelentésében. A várhatóan munkával töltött évek száma (amibe a foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként eltöltött időszak számít bele) 2002 óta szinte megszakítás nélkül emelkedett az EU-ban, egyedül a koronavírus-járvány kirobbanásának évében, 2020-ban történt visszaesés.

2002-ben az akkori 15 éveseknek még csak 32,4 évnyi munkával töltött évvel kellett számolniuk átlagosan az EU-ban.

Bő húsz év alatt így több mint 4 évvel nőtt a várhatóan munkával töltött évek száma az unióban, amelynek meghatározásakor az aktív népességre, valamint a várható élettartamra vonatkozó mutatókat veszik figyelembe.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés