Előfizetői tartalom

Nem tudta kiheverni a válságot a turizmus: a brutális drágulás lehet a legnagyobb akadály

Leginkább a közel-keleti országok lökték meg a nemzetközi turizmus szekerét az idei első negyedévben. Az UNWTO, vagyis az ENSZ Turisztikai Világszervezete jelentésében arról számolt be, hogy a rekordnak tekintett 2019-es évhez képest 80 százalékosan teljesítettek a világ nagy turisztikai régiói. A járvány előtti utolsó, normál év időszakához képest a lemaradás még mindig jelentős a vendégéjszakák számában, de vannak arra utaló jelek, hogy 2023 összességében akár új utazási csúcsot is hozhat. Erős eredményekkel indított például Európa és a Közel-Kelet.

Eddig a Közel-Kelet országai teljesítenek a legjobban a nagyobb turisztikai régiók közül idén, ott már a járvány előtti, 2019-es számokat is felülmúlták az idei első negyedév utazásai. 15 százalékkal teljesítettek jobban az öböl-menti arab államok és Izrael térsége. Utánuk Európa következik, amely a járvány előtti utazásszámok 90 százalékán teljesített. Itt leginkább a belső, régiós kereslet tűnik robusztusnak. Az afrikaiak 88 százalékos és az amerikaiak 85 százalékos teljesítménye sem rossz, az idén újra kinyitott ázsiai és óceániai régió azonban még messze van a fénykorától, csak 54 százalékon teljesít egyelőre. Összességében 235 millió utazást regisztráltak az idei első negyedévben, ami több mint a duplája az 1 évvel korábbi, hasonló időszaknak.

Tavaly újra meghaladta a turisztikai költekezés az 1000 milliárd dollárt, idén pedig az UNWTO, vagyis az ENSZ Turisztikai Világszervezete ennél is nagyobb felfutást vár világszerte. A várakozások szerint a koronavírus-járvány alatt elhalasztott kereslet jelenhet meg robbanásszerűen, főleg a kínai és más ázsiai turisztikai régiókban, amelyek 3 éven keresztül, gyakorlatilag zárva voltak a pandémia miatt.

Az UNWTO által megkérdezett szakértők majd 70 százaléka még erősebb nyári időszakra számít. A várakozások szerint idén az utazók számát tekintve még nem haladja majd meg a nemzetközi turizmus a 2019-es rekordévet, ez legkorábban 2024-ben, vagy még később történhet meg. Itt vélhetően érezhető némi háborús hatás is, az orosz és ukrán vendégek valószínűleg nagyon hiányoznak a világturizmus vérkeringéséből.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés