Előfizetői tartalom

Nincs elég informatikus az EU-ban: van, ahol sokkal durvább a helyzet, mint Magyarországon

Szlovéniában, Csehországban, illetve Németországban hiányzik a legtöbb informatikus az Eurostat jelentése szerint. Magyarországon tízből hat cégnek jelentett gondot az ITK-szakemberek felvétele 2021-ben, ami alig marad el az EU-átlagtól.

A legalább 10 főt alkalmazó cégek közül majdnem minden tizedik (9,5%) vett fel vagy próbált felvenni infokommunikációs (IKT) szakembereket az EU-ban 2021-ben. E cégek közel kétharmadának (62,8%) okozott nehézséget az üres informatikus állások betöltése – olvasható az Eurostat jelentésében.

Az informatikusokat 2021-ben felvett vagy felvenni próbált cégek aránya Dániában volt a legmagasabb (19,1%), míg a rangsor túlsó végén Románia és Olaszország található (egyaránt 4,9%-os értékkel). Magyarország a 8,3%-os rátával elmaradt az uniós átlagtól (9,5%).

Az EU-tagállamok közül Szlovéniában, Csehországban és Németországban volt a legmagasabb azon IKT-szakembereket felvett vagy felvenni próbált vállalkozások aránya, amelyeknek nehézséget okozott a betöltetlen IKT-állásokra szakembert találni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés