Előfizetői tartalom

Sok a kérdőjel az állam egyik legfontosabb pályázata körül

Augusztus első hetében jelenhet meg a hálózati energiatárolók telepítését energiapiaci szereplők számára támogató, eredetileg az idei év első negyedévére tervezett pályázati kiírás, a pályázatokat pedig szeptember elseje és október közepe között lehet majd beadni, míg a támogatási döntések meghozatala decemberben kezdődhet meg az Energiaügyi Minisztérium jelenlegi tervei szerint - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által a támogatási konstrukcióról július 19-én tartott újabb online iparági konzultáción.

Csúszik a beadás

A pályázati felhívás meghirdetésére és a pályázatok benyújtására eredetileg az első negyedév végéig került volna sor a kormánynak a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben rögzített elképzelései, illetve az abban feltüntetett indikatív - tehát nem kötelező - határidők szerint, de az első felhívástervezet már április 15-i dátummal számolt a pályázatok beadásának kezdő időpontjaként, és május 31-i beadási határidőt jelölt volna ki. A csúszást a pályázati konstrukció szakmai egyeztetési folyamatának előre látottnál nagyobb időigénye és

a Magyarországnak szánt uniós források megérkezésének késése is magyarázhatja.

A magyar villamosenergia-rendszer rugalmasságának egyebek mellett a naperőművek terjedése miatt kulcsfontosságú növelése szempontjából is lényeges konstrukció két részből, egy beruházási támogatásból, valamint egy, a jelenlegi METáR működéséhez hasonló, de ár- helyett bevételkompenzációt biztosító rendszerből állna. A beruházási támogatás európai uniós forrásból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) előirányzat hazai forrásrészéből kerülne finanszírozásra, míg a bevételkompenzáció forrása a nem lakossági felhasználók által fizetett, alapvetően a KÁT/METáR-rendszerbe tartozó megújulóenergia-termelők termelési támogatását szolgáló pénzeszköz lesz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés