Előfizetői tartalom

Így alakulnak ki a negatív áramárak

A negatív áras időszakok egyelőre csak szórványosan és rövid ideig jelentkeznek, kialakulásuk a magyar árampiacon viszonylag újkeletű, ezért is igyekeznek egyelőre csak kevesen menedzselni az ilyen helyzeteket, de ez a következő időszakban változhat. A negatív árak egyre erőteljesebb jelzést adhatnak az érintett piaci szereplőknek arra, hogy a naperőművek vezérelhetőek legyenek, de elősegíthetik az energiatárolás elterjedését, valamint a fogyasztási szokások átalakítását is.

Elsősorban az Európa-szerte gyorsan bővülő napenergia-termelés úgynevezett kannibalizációs hatása miatt az árampiacokon egyre gyakrabban alakulhatnak ki negatív árak, vagyis ilyenkor a termelő fizet azért, hogy vegyék át tőle a villamos energiát. Az árak nulla alá süllyedése a magyar áramtőzsde (HUPX) napon belüli piacán is rendszeresen megfigyelhető azokban az időszakokban, amikor a fogyasztási igény gyenge, az erőművi termelés pedig - a naperőművek vezetésével - olyan nagy, hogy jócskán meghaladja a felhasználást.

A jelenség az alacsony keresletű, derült időjárású hétvégi napok dél körüli óráiban jelentkezik, amikor a naperőművek termelése csúcsra jár és a villamos energia dömpingszerűen zúdul a piacra.

Az itthon felhasznált villamos energia zömét az áramtőzsdén kereskedik le a tőzsdei tagok, az ügyletek pedig az általános tőzsdei szabályoknak megfelelően a benyújtott vételi és kínálati ajánlatok összepárosításával köttetnek meg, és ezek alapján alakulnak ki a súlyozott átlagárak is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés