Előfizetői tartalom

Kína fegyverré teheti az akkumulátorgyárakat, különleges helyzetben Magyarország

Kína gyakorlatilag teljes dominanciával bír az akkumulátorgyártás ellátási láncában, a monopol helyzete pedig lehetővé teszi, hogy fegyverré tegye az egész iparágat. Az ázsiai ország megkerülhetetlen szereplő, így ha leállítja a szállításokat, nemhogy a magyarországi gyártatás, de még az Egyesült Államok termelése is veszélybe kerülhet. Akhil Ramesh, a Pacific Forum vezető munkatársa a Portfolio-nak azt mondta, hogy a hazai kínai akkumulátorgyárak ugyan súlyos kockázatot jelenthetnének, de az Orbán-kormány kiváló pekingi kapcsolatai miatt egyelőre kicsi az esély, hogy megbénítanák a magyarországi termelést.

A kritikus ásványi nyersanyag-ellátási láncok esetében egyre inkább látszik, hogy Kína teljes dominanciával rendelkezik a szektorban: nemhogy teljesen függetlenítette magát más országoktól, mivel minden fontos gyártási alapanyaggal rendelkezik az akkumulátorok előállításához, de más államok termelése is az ázsiai országtól függ - derül ki Akhil Ramesh és Rob York nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés