Előfizetői tartalom

Sorjáznak a magyar gazdaságot temető GDP-előrejelzések, már a kormány is aggódik

A BNP Paribas és a Morgan Stanley is GDP-visszaesést vár 2023-ra, de egyre sötétebb képet festenek a jövő évi kilátásokról is. A francia nagybank már az ingatlanárak visszaesésével számol, a dezinfláció várhatóan lassú lesz az erős bérnyomás miatt, és a kormány 2024-re tervezett adóintézkedései tovább növelhetik az inflációt. A Morgan Stanley azzal számol, hogy az MNB folytatja a kamatcsökkentéseket, és az infláció letörésében kulcsfontosságú lesz az alapanyagárak változása. Viszont sokkal komolyabb gazdasági visszaeséssel számolnak, mint a BNP Paribas.

A BNP Paribas csak mérsékelt visszaeséssel számol Az elmúlt három negyedévében a magyar gazdaságban jelentős visszaesés volt tapasztalható: a reál-GDP az első negyedévben 0,3%-kal, míg 2022 negyedik negyedévében -0,6%-kal, a harmadik negyedévben pedig -0,8%-kal csökkent az előző három hónapos időszakhoz képest. A gazdasági visszaeséshez elsősorban a belföldi kereslet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés