Előfizetői tartalom

Teljes a felfordulás a fociban – Kifogyhat a feneketlen szaúdi pénzeszsák?

Az idei nyár egyértelműen a szaúdi foci előretöréséről szólt, hiszen már nem csak kiöregedőben lévő sztárokat, hanem aktuális világklasszisokat is megkörnyékeztek a közel-keleti csapatok. A szaúdi liga csapatainak összértéke 600 millió euró fölé emelkedett, ezzel lassan felnő a legnagyobb bajnokságok mellé. És lehet, hogy még csak a kezdet, amit most látunk, hiszen feneketlen a szaúdi pénzeszsák, az ország pedig szeretne világbajnokságot rendezni 2030-ban, amihez folyamatos hírnévre van szükségük.

A szaúdiak robbantották a bombát idén nyáron

Eddig jellemzően 30 év feletti, pályafutásuk vége felé járó játékosok választották a szaúdi, az amerikai vagy a kínai bajnokságot levezetésként. Ezekben a feltörekvő ligákban ugyanis akár egy év alatt a többszörösét kereshetik meg, mint máshol. Sokáig az amerikai bajnokság, az MLS volt a legfontosabb célpont, majd néhány évvel ezelőtt a kínai focilufit kezdték fújni, ami aztán hamar ki is pukkadt.

Manapság már a szaúdi liga a Kánaán a focistáknak anyagilag, eddig is mentek játékosok a Közel-Keletre, de a portugál Cristiano Ronaldo átigazolása jelentette a mérföldkövet. Idén nyáron pedig már nem csak levezetni mentek futballisták az országba, hanem akár karrierjük csúcsán lévőket is meggyőzött a nagy pénz. Rúben Neves például 26 éves, de a szerb Szergej Milinkovics-Szavics is 28 évesen ment az Al-Hilalba az olasz Laziótól. Utóbbi játékosért néhány éve még fél Európa sorban állt, most 40 millió eurót fizettek érte. De említhetjük a szenegáli Kalidou Koulibalyt is, aki ugyan 32 éves, de egy évvel ezelőtt 38 millió eurót fizetett érte a Chelsea a Napolinak, majd most 15 milliós veszteséggel adta tovább szintén az Al-Hilalnak. Egyébként csak ez az egyetlen szaúdi klub már majdnem 180 millió eurót költött idén nyáron, ami bármelyik európai topligában tekintélyes összeg lenne.

A nyári átigazolási szezonnak még nincs vége, de a szaúdi liga teljes értéke már 600 millió euró fölé emelkedett, ami majdnem kétharmada például a holland élvonal értékének, a skót elsőosztálynak pedig már majdnem a duplája.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés