Előfizetői tartalom

A zöldátállás pörgetheti fel az inflációt, pedig épp az ellenkezőjét ígérte

A zöld átmenet egyszerre tartogat lehetőségeket és kihívásokat az infláció dinamikája szempontjából. Rövid távon valószínűleg fokozza majd az inflációs nyomást a jelentős beruházási igények és a termelési módszerekben bekövetkező változások miatt. Közép- és hosszú távon azonban a kínálati oldal pozitív hatásai, valamint a zöld technológiák kiforrottsága dezinflációs hatásokat eredményezhetnek, ami a zöldinfláció lehetséges enyhülését ígéri.

A zöld infláció, amely a klímabarát gazdaságra való átállás részeként végrehajtott állami és magánpolitikákhoz kapcsolódó inflációt foglalja magában, sokrétű jelenség, amely a termelési módszerek alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákhoz való igazításához szükséges mélyreható változásokból ered. Miközben a zöldebb gyakorlatok felé való elmozdulás a fenntartható jövő ígéretét hordozza magában, rövid távon számos kihívással és potenciális inflációs nyomással is jár - derül ki a BNP Paribas friss elemzéséből.

A szakértők szerint a zöld inflációhoz hozzájáruló egyik legfontosabb szempont a termelési módszerek jelentős átalakításának szükségessége, a hagyományos, nagy kibocsátású folyamatok felváltása olyan szerkezetekkel, berendezésekkel, anyagokkal és technikákkal, amelyek kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Ezek a döntő fontosságú változások azonban hatalmas és költséges beruházásokat tesznek szükségessé, ami rövid távon minden egyes előállított egység határköltségének növekedéséhez vezet, vagyis fokozhatja az inflációt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés