Előfizetői tartalom

Naperőművek: reformokat tervez a kormány a hálózati csatlakozásban

A kormány egységesítené a megújuló energiaforrások hálózati csatlakozási eljárását arra hivatkozva, hogy a befektetők szerint az elosztóhálózat-üzemeltetők megközelítése jelenleg nem szabványosított, ami adminisztratív nehézségeket okoz számukra, amikor különböző régiókban fektetnek be - derül ki a kormány hétvégén publikált terveiből.

Amint arról beszámoltunk, a kormány közzétette társadalmi egyeztetésre Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezetét, amely összesen 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel azt, hogy a kabinet hogyan kívánja felhasználni a összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi uniós forrást, ha az ország megkapja a pénzt.

Hasonló témákról is szó lesz az idei Energy Investment Forum konferenciánkon. Információ és jelentkezés.

Az ebben tervezett reformok között szerepel egyebek mellett egy olyan intézkedés, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett, míg a beruházások között egy olyan új lakossági energiahatékonysági pályázatot is tervez a kormány, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően.

A többi, eddig kevesebb figyelmet kapott tervezett reform között számos más, várhatóan jelentős hatással járó intézkedés akad, mint például a (háztartási méretűnél nagyobb) megújulós erőművek hálózati csatlakozási eljárásának harmonizálását célzó lépés.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés