Előfizetői tartalom

Brutálisan drágulnak a magyar konyha alapanyagai - Spórolnunk kell a mosáson is

Portfolio
A júniusi 387 forintról júliusra 730 forintra ugrott Magyarországon a sárgarépa kilogrammonkénti országos átlagára, ami az elmúlt évek messze legmagasabb egységárát jelenti, így nem véletlen, hogy ez a termék végzett a Portfolio által vizsgált árváltozási rangsorok élén. Egy másik gyakran használt élelmiszer, a vöröshagyma, ára is durván drágult a téli hónapok óta, sőt a minden háztartás által használt mosóporé is, így ez a két termék szintén az általunk készített rangsorok élén „tündököl”.

Ma tette közzé a KSH a júliusi inflációs adatokat, amelyek a főadatok szintjén örvendetes lassulást mutatnak, de érdemes az adatok mélyére is nézni, hogy a kirívó árváltozásokat is megragadhassuk és fel tudjuk rá hívni a figyelmet. Több rangsort is képeztünk a jobb szemléltetés érdekében.

A tíz legnagyobb éves drágulást mutató terméket az alábbi táblázatunk mutatja, amelyből kiszűrtük azokat a termékeket, amelyeknél tavaly áttért egy másik kiszerelés/volumen figyelésére a KSH, ezért éves alapon olykor bődületesen nagy árváltozások is felbukkannak (pl. a 0,33-0,5 literes világos láger sör több, mint hatszorosára drágult mértékegység okok miatt). Amint láthatjuk: a sárgarépa drágult a legnagyobb mértékben (81,1%-kal), amelytől alig lemaradva látjuk a mosóport (79,7%), majd a vöröshagyma következik (72,9%-os drágulással).

Az említett három termék, tehát a sárgarépa, a vöröshagyma és a mosópor egységárát idősorosan nominálisan is ábrázoljuk, hogy jobban láthassuk a tényleges országos átlagárakat, amelyeket a KSH mért. Amint láthatjuk: a sárgarépa esetén tényleg bődületes árugrás történt, ami azt jelenti, hogy a júniusi 387 forintos országos átlagár júliusra 730 forintra ugrott (tavaly júliusban 403 forint volt a mért országos átlagár). A vöröshagyma esetén bár a júniusi 702-ről 650 forintra csökkent egy kg termék országos átlagára a KSH adatai szerint, de tavaly nyáron még 376 forint volt az egységár, így éves szinten itt is komoly a drágulás mértéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés