Előfizetői tartalom

Mikor veszi át a vezető helyet Kína az Egyesült Államoktól? Később, mint eddig gondoltuk

Az új hidegháború egyik legégetőbb kérdése, hogy mikor válik Kína a világ legnagyobb gazdaságává, letaszítva a trónról az Egyesült Államokat. A koronavírus-járvány évéig ez úgy tűnt, hogy még ebben az évtizedben bekövetkezik, a legfrissebb modellek szerint viszont jó, ha a következő évtized második felében sor kerül erre - de már van olyan előrejelzés is, amely szerint soha. Mi is számolgattunk egy kicsit: azt néztük meg, hogy egyes nominális növekedési pályák mellett mikor történhet meg az előzés. Nagyon úgy néz ki, hogy nem most. És hogy gazdagságban mikor ér majd fel Kína az USA mellé, azt alighanem egyikünk sem fogja meglátni.

Alacsonyabban repül a kínai sárkány Néhány éve még növekedési sikersztoriként került szóba Kína, a koronavírus-válság évei óta viszont egyre több szó esik a kínai gazdaság lassulásáról. 2020 első negyedéve és 2023 második negyedéve között a kínai gazdaság kétszer is zsugorodott negyedéves bázison, ilyenre a 2008-as pénzügyi világválság óta nem volt példa....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés