Előfizetői tartalom

Itt a lehetőség a magyar cégeknek is, hogy részt vegyenek a súlyosan megsérült ukrán energetikai hálózat helyreállításában!

Weinhardt Attila
Bár az őszi-téli rakétatámadások óta javult az ukrán energetikai hálózatok állapota részben a nyugati, köztük magyarországi, felajánlások hatására, „de ez nem jelenti azt, hogy a helyzet ne lenne súlyos, és ne lenne szükség további segítségnyújtásra a rendszerek biztonságának fenntartása, illetve a következő télre való felkészülés érdekében” – hangsúlyozta a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Balogh Ádám, az Energia Közösség Ukrajnai Támogatási Akciócsoportjának vezetője. Az energetikai infrastruktúra szakértő részletesen bemutatta az Ukrajnának szánt eszköz- és pénzügyi felajánlások lehetőségeit és konkrét menetét, illetve azt, hogy ebben milyen segítséget nyújt a nemzetközi szervezet bécsi titkársága, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal. Balogh Ádám a potenciális donorok megnyugtatása érdekében hangsúlyozta, hogy eddig minden felajánlott eszköz célba ért Ukrajnában, illetve a pénzügyi felajánlásoknál sem lehetséges visszaélés, mivel a pénzt a nemzetközi beszerzésben győztes cégeknek utalják, így az nem kerül közvetlenül Ukrajnába. Jelezte, hogy Magyarországról a Mol, illetve más vállalatok is ajánlottak már fel energetikai eszközöket, és egyúttal bátorította is a további felajánlásokra a magyarországi cégeket, illetve arra, hogy vegyenek részt az említett nemzetközi tendereken is.

Portfolio: Az őszi hónapokban többször, az elmúlt hetekben* ritkábban hallunk az ukrán energetikai infrastruktúrát ért támadásokról, rakétabecsapódásokról. Hogyan kell ezek súlyosságát elképzelni és milyen mértékű károkról lehet szó? Balogh Ádám: Azok alapján, hogy az ukrán energiaügyi minisztérium milyen eszközök szállítását kérte, az látszik, hogy az október...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái