Előfizetői tartalom

Most nem a déliek, hanem Németország okozza a legnagyobb fejfájást az EKB-nak - és ez hatással lesz a kamatokra is

Portfolio
Az Európai Központi Bank (EKB) nem a szokásos dél-európai országok, hanem a legnagyobb tagország, Németország részéről néz szembe egy esetleges gazdasági visszaeséssel. Az ország gazdaságát a Kínával folytatott gyenge kereskedelem, a feldolgozóipar és az építőipar visszaesése, valamint az Oroszországból származó olcsó üzemanyagra támaszkodó üzleti modelljével kapcsolatos bizonytalanságok sújtják. Ez a helyzet az egész euróövezet növekedésére kihat, és azzal fenyeget, hogy recesszióba taszítja azt. Ennek következtében az EKB már a jövő hónapban fontolgatja, hogy szünetelteti a kamatemelések leghosszabb sorozatát.

Az Európai Központi Bank (EKB) ismét kihívásokkal néz szembe, de ezúttal nem Görögország vagy Olaszország, hanem Németország az aggodalom forrása - írja elemzésében a Reuters. Az Európai Unió legnagyobb tagja és jelentős gazdasági erőközpont, Németország jelenleg a Kínával való gyenge kereskedelmi kapcsolatok, a jelentős feldolgozóipari és építőipari ágazatában tapasztalható visszaesés, valamint az Oroszországból származó olcsó üzemanyagtól nagymértékben függő üzleti modelljével kapcsolatos gondok együttes problémájával küzd.

Ez a németországi helyzet az egész euróövezetben akadályozza a növekedést,

és az EKB által várt mérsékelt növekedés és infláció helyett egy esetleges recessziót válthat ki. Ez változást eredményezett az EKB álláspontjában is - az EKB már a jövő hónapban nyíltan tárgyalhat arról, hogy leállítsák a kamatok további emelését. A korábbi hónapokban erről még szó sem volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés