Előfizetői tartalom

Súlyos helyzetbe hozta a szárazság Európa legnagyobb gazdaságát – Veszélyben a kontinens egyik legfontosabb folyója?

A német gazdaságot idén több probléma is sújtja, így például a magas energiaár és a globális kereslet lassulása, de van egy másik földrajzi-környezeti tényező is, ami lefelé húzhatja a számokat, ez pedig a Rajna folyó klímaváltozás miatti alacsony vízállása. Ez már évek óta gyakorlatilag folyamatosan problémát jelent, különösen a nyári időszakban. Júniusban megint megkongatták a vészharangot az extrém alacsony vízállás miatt, és bár az elmúlt hetek esőzései egyelőre megszüntették az akut problémát, a jövőben egyre súlyosabbá válhat a helyzet. A rajnai szállításban érdekelt vállalatok egyelőre egyéni megoldásokat keresnek, magasabb szintű elképzelések csak a tervezőasztalon léteznek.

Az alacsony rajnai vízállástól szenved a német ipar

Az elmúlt években több nyáron is megkongatták a vészharangot a Rajna alacsony vízállása miatt – így volt ez idén is. Bár az elmúlt hetek esőzései jelentősen javítottak a helyzeten, és a folyónak most már az egésze korlátozás nélkül hajózható, júniustól egyre-másra jöttek a hírek, miszerint jelentősen csökkenteni kellett a szállítóhajók rakományát, hogy alacsony vízállás mellett is közlekedni tudjanak.

A Rajna partja Németország egyik leginkább iparosodott vidéke. A folyó partján található Ludwigshafen például az egyik legnagyobb német cég, a BASF vegyi konszern székhelye, amelynek fő szállítási útvonalát jelenti a Rajna.

A folyó Németország legfontosabb hajózási útvonala az olyan nyersanyagok számára, mint a gabona, vegyi anyagok, ásványi anyagok, a szén vagy a kőolajszármazékok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés